Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Visszatérhet a kötelező sorkatonaság? Egyre több európai országban kötelező, az EU-ban is bevezetnék


Nem pusztán Magyarországon, hanem Európa számos más államában felmerült a kötelező sorkatonaság visszavezetésének lehetősége.

Képünk illusztráció (Fotó: Wikipédia)

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a németországi kötelező sorkatonaság visszaállítása mellett kardoskodik, méghozzá a fenyegető orosz agresszióra és a toborzás problémáira hivatkozva – áll a Deutsche Welle riportjában, amit nemrégiben a hvg.hu szemlézett. A parázs viták övezte kérdés nem először kerül terítékre az elmúlt pár esztendőben, ám a helyzet ebben az esetben azért különleges, mert Európa-szerte számos más állam hasonló lehetőségekkel számol. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a kontinens legtöbb pontján jelentékeny létszámhiány sújtja a professzionális hadseregeket. Lapozz tovább, a cikk a galériában folytatódik!

A CDU május elején fogadta el azt a javaslatot, mely szerint a fiataloknak egy bizonyos ideig a hadseregben vagy a szociális ágazatban kellene tevékenykedniük. Ez lényegében a 13 évvel ezelőtt, Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter idején eltörölt sorkötelezettség fokozatos visszaállítását jelentené.

A korábbi kötelező katonai szolgálatot egy éves „társadalmi szolgálat” váltaná fel, amit a Bundeswehr kötelékében vagy valamilyen szociális intézményben lehetne teljesíteni.

A CDU szerint az orosz agresszió és a Bundeswehr berkeiben tapasztalható létszámproblémák miatt van szükség erre az intézkedésre.

Boris Pistorius védelmi miniszter már korábban is nyitottnak mutatkozott az ilyen típusú megoldásokra, lehetséges példaként említve Svédországot is. Az elmúlt években egyébként számos európai ország döntött úgy, hogy professzionális hadsereget hoz létre. Németországban kb. 180 ezer katona van aktív szolgálatban, s bár 2031-ig ez a szám 205 ezerre duzzadhat, ez még mindig csekély volna ahhoz képest, amire valójában szükség lenne.

Németország mellett Dániában és Dél-Európa bizonyos országaiban is egyre sürgetőbb szükségletként jelentkezik a sorkötelezettség visszaállítása.

A magyarországi honvédelmi kötelezettségeket az Alaptörvény határozza meg, mely szerint minden magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárra érvényes a honvédelmi munkakötelezettség a rendkívüli állapot idején, illetve a polgári védelmi kötelezettség, ha honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátására van szükség.

De nem csak Németországban merült fel újra a kötelező katonaság ötlete, Dánia 2026-tól kezdve tervezi nők toborzásának bevezetését.

Kötelező a katonai szolgálat Európában: Cipruson, Görögországban, Ausztriában, Litvániában, Lettországban, Észtországban, Finnországban, Svédországban és Dániában.

Egyre több országban kötelező

Lettország az utolsó a sorban, ahol visszavezették a rendszert, ott már 2023-ban, alig 16 évvel annak eltörlése után ismét kötelező bevonulnia  minden 18 és 27 év közötti férfinak kötelező bevonulni, a szolgálat 11 hónapig tart, nők esetében pedig önkéntes alapon működik a katonaság. A balti állam döntésére az orosz-ukrán háború volt hatással. Litvánia 2015-ben szintén a geopolitikai helyzetre hivatkozva döntött a kötelező katonai szolgálat mellett.

Finnországban is éppen a napokban határoztak meg a kötelező katonai szolgálatról, 165, 255 vagy 347 napos periódusok vannak.  18 éves kortól minden férfi behívható, a kötelező katonai szolgálatot 30 éves korukig kell teljesíteni, afölött pedig már tartalékosnak számítanak a finnek. A már említett svéd példa kuriózum Európában, itt ugyanis a férfiak mellett a nőknek is lehetőségük van nyilatkozatuk alapján besoroztatni magukat.

Görögországban 19 és 45 év között kötelező a katonai szolgálat, általában 9-12 hónapig tart, a hossza attól függ, hogy a haderő mely típusáról van szó, Cipruson pedig a 18 év felettieket érinti. Dániában a megszüntetett magyar rendszerhez hasonló a katonai szolgálat, a 18 éveseknek 4-12 hónapig kell szolgálniuk, kiválthatják közösségi szolgálattal is. Akik továbbtanulnának a középiskola után, 25 éves korukig is elhalaszthatják a kötelező katonai szolgálatukat. Ausztriában egy 2013-as népszavazáson a lakosság több mint 59 százaléka szavazott a sorkatonaság mellett, minden férfinak nyolc hónapig kötelező szolgálatot teljesítenie, ami viszont szintén kiváltható közösségi munkával is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük