Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Visszahívott egy burgonyasnacket a Lidl


A Lidl Magyarország visszahívott egy burgonyasnacket, mivel nem jelölt allergén adalékanyagot (kén-dioxidot) tartalmaz, így fogyasztása a szulfitokra allergiások számára veszélyes lehet – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A visszahívás azon paprikás ízesítésű, 175 grammos, hengeres dobozba csomagolt Snack Day burgonyasnacket érinti, melynek minőségmegőrzési ideje 2020. október 19., valamint 2020. november 2.

A termék gyártója a Trüller Knabber-Gebäck GmbH (Németország).

A hivatalt a terméket forgalmazó Lidl Magyarország tájékoztatta a visszahívásról, amely megkezdte a termékek kivonását a forgalomból, és a visszahívását a vásárlóktól.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki érzékeny a kén-dioxidra (szulfitokra), ne fogyassza el a terméket, hanem vigye vissza az üzletbe, ahol a vételárat blokk nélkül is visszafizetik.

Allergénnek neveznek minden olyan anyagot, amely a szervezetben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel.

Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket.

A kén-dioxid és szulfitok (E 220-228) élelmiszer-adalékanyagok, többek között tartósítószerként adják az élelmiszerekhez. Az arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a 10 milligramm/kilogramm, illetve 10 milligramm/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségű jelenlétét mindig jelölni kell.