Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Gazdaság

Visszafizetheti 180 ezer autósnak a NAV a baleseti adót


baleseti adó

A kormány segít a csődbe ment román Astra Biztosító károsultjain, akik az adóhivataltól kérhetik vissza a nekik visszajáró baleseti adót. A lépésről a nemzetgazdasági miniszter nyújtott be módosító javaslatot az Országgyűlésnek.

Bár a baleseti adóról szóló törvény garantálja, hogy senki ne fizessen ugyanarra a kockázatvállalási időszakra kétszer baleseti adót, a csődbe ment Astra Biztosító nem fizette vissza az ügyfeleknek a pénzt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az érvényes szabály lényege az, hogy ha a biztosítási díj visszajár, akkor a biztosítónak a baleseti adót is vissza kell fizetnie. Az autósoknak egyébként előre kell kifizetniük a baleseti adót, a kötelező biztosítás részeként.

A tárcánál közölték, a kormány nem hagyja, hogy az Astra mintegy 180 ezer magyar ügyfelét a biztosító mulasztása miatt kár érje. Erkölcsi kötelessége a kormánynak, hogy ami a törvény alapján visszajár az állampolgároknak, azt meg is kapják, még akkor is, ha egy csődbe ment külföldi biztosító helyett kell fizetni – fogalmazott a közlemény.

Ha a gazdasági tárca javaslatát az Országgyűlés elfogadja, a károsult astrások a nekik visszajáró baleseti adót visszakérhetik az adóhivataltól. A kérelemben a személyes adatok mellett a biztosítási szerződés kötvényszámát is fel kell feltüntetni, és azt a bankszámlaszámot vagy postai címet, ahova a visszajáró adó kifizetését kéri a csődbe ment cég volt ügyfele.

Azért, hogy a károsult astrások mielőbb megkapják a nekik visszajáró pénzt, a rendelkezés már a kihirdetését követő nap hatályba is lép. A kifizetéseket a NAV a kérelem beérkezését követő 30 napon belül teljesíti – olvasható a tárca közleményében.

A román pénzügyi felügyelet (ASF) augusztus 26-án nyilvánította fizetésképtelenné a Magyarországon is működő Astra biztosítótársaságot, megvonta működési engedélyét és csődeljárást kezdeményezett ellene, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.

A társaság Magyarországon többek között kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat kötött nagyobb számban.

HVG


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük