Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Visszaállítja a magyar kormány a főispánságot és vármegyékké nevezik át a megyéket


Egy frissen, a kormány által benyújtott költségvetési törvénymódosító javaslatcsomag szerint hamarosan főispánoknak kell majd nevezni a kormánymegbízottakat – írja a hvg.hu. A javaslatból kiderül az is, hogy a megyék is vármegyék lesznek ezentúl.Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert “a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.A javaslatból az is kiderül, hogy a megyéket is ismét vármegyéknek kell majd hívni.

“A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti” – áll az indoklásban.

A módosítás a 2023-as költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomagban található meg, amely több, más jellegű változtatást is hoz majd.

Címlapkép: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán