Közzétette - Kategória - Bereg, Beregi Sport krónikák, Megyei és hazai sport hírek, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vásárosnaményi sporthirek, Vezér cikkek

Világraszóló esemény a festői Beregben és annak szívében Vásárosnaményban


Vásárosnamény – Világraszóló eseménynek adott otthont, a festői szépségű Bereg és annak szíve. Filep Sándor polgármester és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár fővédnöksége mellet zajló nívós sportesemény, három napon át tartott, melyek látványos rajtprocedúrájának kétszer is helyszínt biztosított Vásárosnamény. A világversenyt a beregi településeket átívelő, Vásárosnamény és Nyíregyháza közötti szakasszal zárult , ahol 107,3 kilométert kellett megtenniük a versenyzőknek. A Visegrad 4 Juniors Nations’ Cup kerékpárverseny utolsó napján is mezőnyhajrá döntött, amit immáron a negyedik szakaszgyőzelmét ünnepelve a dán Tobias Lund Andresen nyert meg. Az ifjúsági korosztály egyik legnagyobb ígérete ezzel összetettben is toronymagasan győzött.

Vásárosnaményban az elmúlt év után, idén is nagy népszerűségnek örvendett a verseny, melyről Liptákné Juhász Anikó szervezőt kérdeztük.

Ezekben a hónapokban Vásárosnamény a kerékpározás fellegvárává vált, hiszen Augusztus elején elrajtolt a Zoárd-napi Kerékpárverseny, mely az AKESZ naptárában egy országúti verseny volt. Közel 60 fölvél bonyolítottuk le e rendezvény, mely a Szilva Termál- és Wellnessfürdőtől indult és kint a Beregben zajlott a verseny -kezdte gondolatait a turisztikai szakértő.

Elérkezett aztán az augusztus 26.-a és 28.-a, ami a város életében egy nagyon fontos dátum, ugyanis Magyarország rendezhette idén az egyetlen országúti kerékpáros junior világkupa futamot. 15 ország képviseltette magát a versenyben. Ez a nemzetközi korosztályos sorozat először látogatott Magyarországra. Attól volt különleges ez a verseny, hogy közel száz év után rendezhetett ismét versenyt a kerékpáros sportág – folytatta a szervező.

Ez a nap Vásárosnamény belvárosából indult. Tettek egy tiszteletkört a városban. Tiszteleteként annak, hogy Vásárosnamény adta a nevét és az ezzel járó esetleges, időnkénti nehézséget is. Másnap Nyíregyházán és Ibrányban folytak a versenyek, majd 28-án ismét Vásárosnamény belvárosából rajtolt el a mezőny. Az útvonal szintén Vásárosnamény-Nyíregyháza volt, csak előtte tettek egy kitérőt a Beregben. Tákos, Csaroda, Beregsurány, Tivadar, Gulács, Jánd érintésével érkeztek vissza a városba, Vásárosnamény központjába. Itt a Kraszna hídon volt egy részhajrá.

Egy fontos és sikeres rendezvénynek lehetett helyszíne Vásárosnamény és a Bereg. Turisztikailag ez azért fontos számunkra, mert most már tényleg bebizonyítottuk, hogy nem csak túrázni, nem csak a töltéskoronán lehet a térséget felfedezni és nem csak a túrázóknak, hanem a kerékpár versenyzőknek is egy nagyszerű bázisa Vásárosnamény. Külön öröm volt számunkra, hogy már tavaly is nagyon sokan kijöttek az első nagy rendezvényünknél,, hogy milyen is egy igazi kerékpárverseny. De idén nagyon sok városlakó kilátogatott a rendezvényre, mely egy nagy elismerés és öröm számunkra.

A mezőnyhajrát a dán és az olasz csapat vezette fel, végül ezúttal is Tobias Lund Andresen volt a leggyorsabb, aki ezzel megszerezte negyedik szakaszgyőzelmét két olasz, Lorenzo Ursella és Armando Lettiero előtt. A legjobb magyar kerekes a nyolcadik helyen célba érő Sánta Ármin lett.

„Az első szakaszhoz hasonlóan, a technikás körpálya miatt ezúttal is kaotikus volt a szakasz vége. Az utolsó két kanyarból nagyon jól sikerült kijönnöm, bár a sprintet csak a tizenötödik hely környékéről tudtam megkezdeni, ami annyihoz volt elég, hogy az első tíz között érjek célba” – nyilatkozta a harmadik szakasz során, a legjobb helyen végző magyar kerékpáros Sánta Ármin.

„Két kilométerrel a vége előtt volt egy kisebb bukás, ami miatt majdhogynem meg kellett állnom, így csak a mezőny végén sikerült célba érnem, de ennek ellenére megőriztem összetettben, a legjobb magyarnak járó megkülönböztető trikót. A szakasz során többször is próbálkoztunk, igyekeztünk kontrollálni a történéseket, szerettük volna felvezetni a hajrát. Örülök, hogy részt vehettem ezen a világkupán, bízunk benne, hogy jövőre előrébb léphetünk” – vélekedett a verseny legjobb magyar kerékpárosa Mészáros Bence.

Eredmények

1. Tobias Lund Andresen (Dánia) 2:23:01
2. Lorenzo Ursella (Olaszország) a.i
3. Armando Lettiero (Olaszország) a.i
4. Luca Jenni (Svájc) a.i
5. Josef Cekal (Csehország) a.i
6. Alessandro Romele (Olaszország) a.i
7. Igor Nadoveza (Szerbia) a.i
8. Sánta Ármin (Magyarország) a.i
9. Christian Spang Kjeldsen (Dánia) a.i
10. Daniel Sporysch (Csehország) a.i

Összetettben a dán Tobias Lund Andresen győzött a német Luca Dressler és a szintén dán Gustav Wang előtt. A pontversenyben Dressler zárt az élen, a legjobb magyarnak járó megkülönböztető trikót Mészáros Bence szerezte meg, a legjobb cseh Stepan Siroky, a legjobb lengyel Julian Kot, míg a legjobb szlovák Timotej Piliarkin lett. A csapatversenyben a dánok végeztek az első helyen.

Összetett

1. Tobias Lund Andresen (Dánia) 6:03:37
2. Luca Dressler (Németország) + 31 mp
3. Gustav Wang (Dánia) + 32 mp
4. Moritz Kretschy (Németország) + 40 mp
5. Klaus Bitzinger (Németország) + 42 mp
6. Christian Spang Kjeldsen (Dánia) + 43 mp
7. Matic Macek (Szlovénia) + 44 mp
8. Luca Jenni (Svájc) + 46 mp
9. Sefan Marble (Ausztria) + 46 mp
10. Alessandro Romele (Olaszország) + 51 mp

13. Mészáros Bence (Magyarország) + 51 mp

Trikóviselők

Összetett verseny (sárga trikó): Tobias Lund Andresen (Denmark)
Pontverseny (zöld trikó): Luca Dressler (Germany)

Legjobb magyar versenyző: Bence Mészáros (Hungary)
Legjobb cseh versenyző: Stepan Siroky (Czech Republic)
Legjobb lengyel versenyző: Julian Kot (Poland)
Legjobb szlovák versenyző: Timotej Piliarkin (Slovakia)