Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Veszélyben a Tisza – Egy nagyobb károkat okoz a nagy hőség


Sosem volt annyira alacsony a Tisza vízállása, mint most, Szolnoknál 280 centiméterrel alacsonyabb a vízállás a szokásosnál. Szegednél a duzzasztók miatt nem olyan rossz a helyzet, de ott is kisebb a megszokottnál. A klímaszakértő szerint, ha nem változtatunk, néhány éven belül tragikussá válhat a helyzet.

Az extrém meleg miatt a Tiszán is napról-napra csökken a vízállás. A helyzet Szolnoknál a legrosszabb, ott már mínusz 280 centiméteres vízállást mértek a megszokotthoz képest. Bár Szegeden jobb a helyzet, itt is érezni, hogy nincs valami rendben. Tavaly csak egy kis árhullám volt a Tiszán, de az akkori csúcsnál most 4 és fél méterrel alacsonyabb a folyó vízszintje.

Tavaly május végén, Szegeden, 539 cm-en tetőzött a Tisza, most pedig valamivel kevesebb, mint 1 méter, 86cm-en áll a folyó vízállása a városnál. Szegednél a Tisza ugyan a duzzasztók miatt biztonságban lehet, de a sokszor 35 fok feletti hőmérséklet és az, hogy alig esett eső az elmúlt hetekben már most is komoly problémákat okoz.

Kozák Péter az Ativizig igazgatója úgy véli, hogy körülbelül kéthavi csapadékösszeg hiányzik jelenleg a vízkészletből.

„Amire kevesen gondolnak, hogy pont az északi sark környéke rohamosan melegszik. A thermafrost, tehát az állandóan fagyott területek elolvadnak, és ez ezer veszélyt rejt, a metán felszabadul, ami a szén-dioxidnál 28-szor , akár 80-szorosan éghajlatmódosító, felmelegítő hatású.” – mondta Szegő Judit a Levegő Csoport környezetkutatója.

/www.atv.hu/