Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Beregi sziréna, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Vége a betöréssorozatnak: Tetoválás buktatta le a Vásárosnaményban is betörő tolvajokat


Tetoválása buktatta le azt a nagyari tolvajt, aki a megalapozott gyanú szerint társaival kilenc betörést követett el néhány hónap leforgása alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az ajtóüveget kőműveskalapáccsal bezúzva jutott be két elkövető egy nyíregyházi laptopüzletbe augusztus 30-án éjfél után. Odabenn 11 használt számítógépet pakoltak a táskáikba, majd egy közelben parkoló fehér Suzukival elmenekültek, a kalapácsot ottfelejtették.

Kőműveskalapáccsal törtek be

– A környék biztonsági kamerái felvették, hogy a nő és a férfi először a bolt közelében ácsorgott, majd kisétált a kamerák látószögéből. Néhány perccel később megpakolt táskákkal a kezükben tűntek föl, majd egy fehér Suzukiba ülve elhajtottak. Kiderült, ezzel az autóval is érkeztek a kereskedéshez – részletezte Kónya László őrnagy, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság betörési és járműfelderítési alosztályának vezetője. – A térfigyelő kamerák felvételeiről megállapítottuk, Vásárosnamény felé vették az irányt. A rendszám alapján azonosítottuk a gépkocsi üzemben tartóját, a nagyari J. Lajost (49).

A videó képkockáin a férfi kezén kivehető volt több tetoválás is. J. Lajosnak ugyan nem, de egyik ismerősének, a nagyari B. Istvánnak (38) ugyanilyen motívumok díszítik a kezét. A nyomozók azt is megállapították, a kamerafelvételen B. Istvánnal élettársa, B. Ráhel (33) látható.

A cipő nyomát több helyszínen rögzítették

– Miután azonosítottuk őket, másnap, szeptember 21-én reggel a gépkocsi tulajdonosánál és a videón látható pár otthonában is házkutatást tartottunk – folytatta az őrnagy. – Lefoglaltuk B. Ráhel elkövetéskor viselt ruháit, párja cipőjét, valamint B. Istvánéknál egy márkás szerszámtároló dobozt, melynek eredetéről nem tudtak hitelt érdemlően nyilatkozni. A két férfit és a nőt előállítottuk kapitányságunkra, B. István és élettársa beismerte, ők törtek be a laptopkereskedésbe, és a számítógépeken azóta túladtak. Ezek közül hármat visszaszereztünk a vásárlóktól.

A nyomozás közben több olyan bűncselekményre is fény derült, amiket B. István követhetett el. Levelek településen július 17-én éjszaka egy benzinkutat törtek fel, és a tettesek elvitték a komplett pénztárgépet 47 ezer forinttal, majd egy fehér Suzukival távoztak. A helyszínen rögzített lábbelinyom megegyezett B. István lefoglalt cipőjének talpnyomatával. Ugyanezt a surranót viselhette a férfi augusztus 23-án éjszaka egy dombrádi benzinkút feltörésénél is, ahonnan ugyancsak a kasszának és benne 65 ezer forintnak veszett nyoma. A helyszínelők itt is megtalálták a cipőnyomokat. Kiderült, a lefoglalt szerszámtároló doboz egy fehérgyarmati telephelyről származik, ahova június 17-én törtek be. A városban június 20-án egy takarmányboltba is bejutottak, a megrongált kasszából 123 ezer forintot loptak el. A nyomozók feltételezik, ez is B. István rovására írható. Vásárosnaményban június 30-ról július 1-re virradóan egy italbolt ajtaját feszítették fel, innen a pénztárkazetta mellett szeszes italok, tisztálkodási szerek és egy nagy szatyornyi édesség tűnt el. Elmondta, élettársa gyakran kimaradt éjszakára, és egyszer egy csokival megpakolt reklámtáskával ért haza.

B. István

B. István mindeközben bevallotta, augusztus 15-ről 16-ra virradóan Nyíregyházán egy használtmotor-szaküzletbe is betört, onnan egy narancssárga segédmotoros kerékpárt lopott el. Ennél a kereskedésnél is lefoglalták a nyomozók a kamerafelvételeket, amelyeken az elkövető ugyanazokat a ruhadarabokat viselte, mint a nyíregyházi laptopboltnál. Erre a helyszínre a betörőt egy sötét színű Opellal vitték, mely a nagyari M. Móric (38) tulajdona. Az üzemben tartóhoz szeptember 21-én délután mentek a zsaruk, és előállították a kapitányságra. A férfi beismerte, a motoros balhé mellett a dombrádi benzinkútbetöréshez is ő vitte B. Istvánt.

Közben J. Lajos, aki a megalapozott gyanú szerint hat betörésben vett részt sofőrként, beismerte, július 19-én éjszaka Mátészalkára egy dohánybolthoz is elvitte B. Istvánt, aki az épület falát megbontva bejutott a kasszához, és csaknem 400 ezer forintot emelt el belőle.

Egy nyíregyházi autókereskedésnél is B. István követett el bűncselekményt augusztus 21-én éjfél után. A tettes betörte a szalon irodájának az ablakát, és több műszaki cikket ellopott. A férfi a kihallgatáson mind a kilenc terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte.


Kónya László őrnagy és a visszaszerzett robogó

Mind a kilenc ügyet egyesítették a nyíregyházi zsaruk. Ez alapján B. István ellen hétrendbeli lopás bűntettének és kétrendbeli lopás vétségének, B. Ráhel ellen egyrendbeli lopás bűntettének, M. Móric ellen egyrendbeli lopás bűntettének és egyrendbeli lopás vétségének, J. Lajos ellen ötrendbeli lopás bűntettének és egyrendbeli lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A bíróság szeptember 23-án elrendelte B. István előzetes letartóztatását, társai szabadlábon védekeznek.

Zsaru Magazin

HARLE SZILVIA

FOTÓ: ANDRÉ, NYÍREGYHÁZI RK


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük