Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Vége a szabad drónozásnak, 100 millió forintos bírságot is kaphat, aki szabálytalanul repteti a drónját

Akár százmillió forint büntetést is érhet, ha megszegjük az új szabályokat, érkezik a hivatalos applikáció is.

Fotó: MTI/Mészáros János

Az Országgyűlés 116 igen, 52 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta a “pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények” módosítását. A törvény szerint a 120 grammnál nehezebb, a “távoli pilótától” 100 méternél nagyobb távolságra eltávolodni képes drónokat regisztrálni kell, amihez a HungaroControl által üzemeltetett alkalmazást is létrehoznak.

Az alkalmazással a “távoli pilóta” tájékozódhat a korlátozásokról, és jelezheti igényét valamelyik légtér használatára. Lesznek a földi létesítmény jellege miatt tiltott, valamint korlátozottan igénybe vehető területek is a légtérben.

A törvény nem csak a hobbidrónosoknak fog nagy gondokat okozni, de a sajtó drónt használó részének is: alapesetben csak lakott területen kívül nem lehet drónt használni, eseti légtérkérelmet kell benyújtani. A jövőben szabálysértésnek minősül, ha valaki lakott terület felett jogosulatlanul drónozik, illetve ha közben más lakásáról, egyéb helyiségéről, vagy ezekhez tartozó bekerített helyről jogosulatlanul hang- vagy képfelvételt készít. (Olykor előfordult, hogy politikusok, közszereplők ingatlanjait fotózták a drónnal.)

A drónnal való megfigyelés bűncselekménynek minősül, a rendelkezések megsértőivel szemben százmillió forintig terjedő légiközlekedési bírság szabható ki.

A törvény legtöbb rendelkezése január 1-jén lép hatályba.

MTI