Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Regionális hírek, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Vásárosnaményi összefogás a szatmári jégeső károsultjainak megsegítésére


Filep Sándor Vásárosnamény

Viharos széllel érkező jégeső pusztított kora reggel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén: a térségében lehullott diónyi méretű jégdarabok hétszázötvennél is több épületet rongáltak meg.

Jelenleg is érkeznek a sérült házakkal kapcsolatos bejelentések a katasztrófavédelem megyei ügyeletére. Az eddigi felmérések alapján a vihar tizenhárom települést ­– Rozsály, Zajta, Méhtelek, Garbolc, Uszka, Kishódos, Nagyhódos, Gacsály, Nyírkáta, Magosliget, Botpalád, Tiszabecs és Csenger ­ érintett. A pusztítás során több száz ház rongálódott meg, ahol elsősorban a régebbi, palafedésű ingatlanok szenvedtek nagyobb károkat.  A rég nem látott erejű jégesőben senki sem sérült meg, a lakhatatlanná vált házak családjai pedig ideiglenesen elhelyezésre kerültek. A természet a gyümölcsösöket sem kímélte, ahol az elsődleges felmérések szerint közel 100%-os a kár. A vihar nem csak a termést, de a fákat is tönkretette, mellyel évekkel visszavetette a termesztést. A kalászosokban és egyéb növényi kultúrákban is okozott károkat az ítéletidő, ezek felmérését a falugazdászok most végzik. A természeti csapást követően ismét megmutatkozott a példás közösségi összefogás, hiszen három megyéből illetve a környékbeli önkéntes tűzoltók, a polgári védelem, katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai mellett a károsultak ismerősei, munkatársai is bekapcsolódtak  és azonnal megkezdték a helyreállítási munkálatokat. A reggel óta nagy erőkkel dolgozók munkáját a járási és települési mentőcsoportok is segítik. Az életveszély elhárításában és a károk felszámolásában csaknem kétszáz ember vesz részt, munkájukat a katasztrófavédelem Rozsályban létrehozott operatív törzse irányítja. Miközben folyamatosan érkeznek a fedőanyagok, a tűzoltók fóliákkal és deszkákkal fedik be a beszakadt tetőkön tátongó lyukakat, illetve töltik be a lehullott cserepek helyét.

A viharkárokat követően az elmúlt évhez hasonlóan a Beregből is érkeztek magán- illetve önkormányzati felajánlások.

Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere szerkesztőségünknek elmondta, hogy Vásárosnamény Város Önkormányzata azonnali segítségnyújtásként szakembereit bocsátotta a rászoruló települések vezetésének rendelkezésére. Az önkormányzat illetékes munkatársai mellett a károsultak javára pénzadománnyal illetve közel ezerötszáz négyzetméternyi takarófóliával segített az önkormányzat, majd hozzátette: ,,Ezúton kérném meg a beregi települések vezetőit, ha tehetik közös összefogással segítsük a természeti viharkárt szenvedő szatmári embereket,,.

Az érintett települések polgármesterei várják a segítséget és a felajánlásokat, ahol elsősorban tetőlécre, cserépre és szigetelőanyagokra lenne szükség!

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/BeregiHirek/videos/1051910028231389/” width=”650″ height=”365″ onlyvideo=”1″]

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük