Közzétette - Kategória - Perényi-tanya, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Vásárosnamény mindenkié – mindennapi ügyek a Vitkán, Gergelyiugornyán és Perényi tanyán tartott közmeghallgatásokon


Vásárosnamény mindenkié - mindennapi ügyek a Vitkán, Gergelyiugornyán és Perényi tanyán tartott közmeghallgatásokon

Vásárosnamény – A Bereg szívében, ahogy ország szerte is oly sok helyen, a helyi képviselő-testület évente legalább egyszer, előre meghirdetett közmeghallgatást tart. A mindennapi ügyek, fejlesztések beszámolását követően, a városlakók és a helyben érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdéseket és javaslatot tehetnek fel számukra. Így történt ez idén Vitkán, Gergelyiugornyán és Perényi Tanyán is, ahol. A nyílt meghallgatások alkalmával, a város érintő közérdekű indformációkat tartalmazó, széleskörű beszámolót idén is Filep Sándor, a város polgármestere tartotta.

 A beszámoló első részében az önkormányzat pénzügyi helyzetéről és az ez évi gazdálkodásról beszélt. Egyebek mellett megemlítette, hogy az erőforrásokkal való szabályszerű, és hatékony gazdálkodással a bevételek és kiadások egyensúlyának megteremtésére törekednek. Emelet biztosítják az önkormányzati szolgáltatások elért színvonalát, a takarékos feladatellátás feltételeit. Kifejtésre került továbbá az Önkormányzat 2018. évi gazdálkodása, széles spektrumot felölelő tevékenysége illetve az Önkormányzat 2019. évre vonatkozó tervei. Ebből megtudhattuk egyebek mellett azt is, hogy a város 2018. I-III. negyedévre kivetített, teljesített bevételi mérleg főösszege 4 009 759 E Ft , míg kiadási mérlegfőösszege: 2 176 298 E Ft volt. A saját bevételek legjelentősebb részét a helyi adó bevételek adták, de itt jelentkeznek az önkormányzati vagyon (pl.: lakások, üzlethelyiségek, piac, közterület, Tisza parti faházak, nyilvános WC) bérbeadásából származó bevételek, az Önkormányzat által üzemeltetett Beregi Szociális bolt, a köztemető, a közfoglalkoztatási programok saját bevételei, valamint bírság,-és pótlék bevételek is.

 Kihangsúlyozta továbbá, hogy a városban több beruházást illetve épület felújítást hajtottak végre ebben az évben, emellett az Önkormányzat saját közfeladatain túl az intézményeinek, köztük a Közös Önkormányzati Hivatalnak a működését, finanszírozását biztosította, a különböző kötelezettségek teljesítésében fennakadás nem volt, fejlesztési feladat emiatt nem maradt el. A szociális ellátások biztosítása idén még kiemeltebb szerepet kapott, hiszen az ellátottak pénzbeli juttatásaként 19 351 E Ft került eddig kifizetésre, melyből legnagyobb összeggel a települési támogatások (rendkívüli,- temetési,- gyógyszer támogatás) szerepelnek 15 827 E Ft-tal. Köztemetésre 446 E Ft-ot, gyerekvédelmi támogatásként 3 025 E Ft-ot fizettek ki a lakosság részére. Illetve idén is sor kerül a 62 éven felüliek egyszeri támogatására (3 000 Ft/fő), melynek kiadási oldalával szintén számoltak a költségvetés tervezése során. A helyi önszerveződő közösségek 2018. évi támogatását a Képviselő-testület által elfogadott 36/2018. (III.29.) számú határozat alapján teljesítették. Az erre az évre betervezett 14 500 E Ft-tal támogatták többek között a városban működő Sportegyesületeket, Polgárőr szervezeteket, nyugdíjas klubokat, Önkéntes Tűzoltó egyesületet, és egyéb civil szerveződéseket. A civil szervezeteken kívül a Kisvárdai Tankerületi Központ (KLIK) részére is több ízben adtak át támogatást, hogy az iskolákban is több fejlesztés megvalósulhasson (pl.: Vitkában: új bejárati ajtó vásárlása, tornaterem tetőszigetelése. a vásárosnaményi Eötvösben öt tanterem festése, alagsori lejárati és bejárati ajtó cseréje, míg a Gimnáziumban lapostető javításával segítettek.


Kihangsúlyozta továbbá, hogy több saját erős beruházást, fejlesztést sikerült idén megvalósítaniuk, mint a Diófa utca (holt város) zúzottkő útalappal való ellátása 2500 m2-en (12 511 E Ft); Vásárosnamény – Tiszapart Gyöngybagoly sétány világítási hálózat kialakítása (2 756 E Ft); Vásárosnamény – Tiszapart Bereg Szíve üdülőközpontban térvilágítás kialakítása (3 086 E Ft), a főépület szigetelésének megvalósítása (2 818 E Ft), lépcsőjének helyreállítása (391 E Ft), zuhanyzó, és illemhely kialakítása (4 000 E Ft). A Biztos Kezdet Gyerekház a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól kapott fejlesztési támogatást, melyet az épület felújítására, karbantartására fordítottunk (841 E Ft).  A Vörösmarty út szilárd burkolattal való ellátása pályázati pénzből (13 000 E Ft) valósult ugyan meg, viszont a padkát az Önkormányzat építette önerőből (571 E Ft).


Idén újra több eszközbeszerzés is megvalósult. A legjelentősebbek között említette a vitkai iskola és közterületen lévő minősített játékok telepítését (4 533 E Ft); Köztéri világító- és adatgyűjtő eszköz – OKOSPAD beszerelését a Tourinform Iroda elé (1 270 E Ft). Ezen kívül a város több pontján bővítették a vagyonvédelmi kamerarendszert (650 E Ft), kicserélték a Szabadság téren lévő több éve nem működő időjárás állomást egy úgynevezett LED-falra, amely egy lakosságtájékoztató reklámfelület, aktuális programok lefuttatására alkalmas. A korábbi állomás javítására már nem volt lehetőség. Megemlítésre került  továbbá a Vásárosnamény Szabadság tér – Kisvarsány közötti kerékpárút építése , a leromlott városi területek rehabilitációja és a Hétszínvirág Óvodai telephely komplex fejlesztése is.

Végezetül kihangsúlyozta, hogy az Önkormányzat évek óta nem vett fel hitelt, annak felvételét nem is tervezi, külső finanszírozású működési hiány nélkül fogadja el költségvetését.A bevételek és kiadások egyensúlyának megteremtésére odafigyelve összességében elmondható, hogy Önkormányzat a kötelező feladatainak folyamatosan eleget tesz, a pályázati lehetőségek kiaknázásán túl pedig saját erejéből folyamatosan próbálja építeni, szépíteni Vásárosnaményt, a Bereg Szívét – zárta tájékoztatóját Filep Sándor.

A meghallgatás harmadik szakaszában a megjelent városlakók tehettek fel a polgármesternek illetve a képviselő-testületi tagoknak kérdéseket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük