Közzétette - Kategória - Bereg, Vásárosnamény

Vásárosnamény bemutatása


vasarosnameny cimer

Vásárosnamény egy vendégszerető kisváros Magyarország ÉK-i részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tisza, a Szamos és a Kraszna folyók találkozásánál. A város logója és szlogenje – „Vásárosnamény a Bereg szíve”- hűen tükrözi a város kulturális-, gazdasági és földrajzi pozícióját a Beregben.  (www.vasarosnameny.hu)

Vásárosnamény igazi vonzerejét a vizek jelentik. A selymes homokfövenyű gergelyiugornyai tiszaiszabadstrand turisták ezreit vonzza évente, de kedvelt kikötőhelye a vízitúrázóknak is. 2017-től lapátos vízi megállóhely minősítésű lesz Gergelyiugornya, ismét megalakult a vizitúra szakosztály, a helyi iskolák tantervébe beépül majd a kajak-kenu oktatása. Modern, innovatív kiszolgáló egységek, új turisztikai attrakciók, kényelmesen felszerelt szabadstrand jellemzik majd a gergelyiugornyai Tisza-partot.

Vállalkozói fejlesztésnek köszönhetően kialakításra kerül egy új, 50 fős kemping, egy 600 m-es jet-ski pálya a Tiszán, lehet kajakot, kenut, tandemet kölcsönözni, sétahajóról vagy tutajról megcsodálni a vidéket.  A pihenésre vágyók számára BBQ grill és katamarán hajó bérlésére van lehetőség, amivel annál a lapálynál köt ki az utazó, ahol szeretne, közben a vízről csodálhatja a Tisza élővilágát, a parti fecskéket, a szürke gém kolóniákat.(www.vizipocok.hu)

Számos program gondoskodik a Tisza-parti vendégek szórakozásáról: hétvégi disco programok, júliusban Sárkányhajó Fesztivál, augusztusban Face Fesztivál, Tiszaparty Fesztivál, nyitó- és záróbulik.

A tiszai szabadstrandtól néhány száz méterre található az AtlantikaVizividámpark. Csúszdaparkja és termálmedencéje egész napos kikapcsolódást kínál a család minden tagjának. Májustól-szeptemberig 3 Anakondacsúszda, 2 Shuttle csúszda, hullámmedence, termálmedence, két hidromasszázs-medence, úszómedence, a hozzá tartozó csúszdák és afókashow, kellemes feltöltődést biztosítanak a fürdőzők számára.(www.atlantika.hu)

A Kraszna folyó partján épült Szilva Termál- és Wellness Fürdő egész évben várja vendégeit. A ma már gyógyvízzé minősített, 700 méteres mélységből felszínre törő 45 Cº-os alkáli-hidrogénkarbonátos termálvíz nagy mennyiségben tartalmaz nátriumot, kloridot és szulfátot. Hatóanyagai jótékonyan segítik az emésztőszervi betegségek gyógyulását, de ízületi megbetegedésekkezelésére és rekreációs célra is ajánlják. A 36-38 Cº-os termálmedence hatékonyságát nyakzuhany, talp- és derékmasszázs élményelemek fokozzák.

A termálmedence mellett úszómedence, kültéri élménymedence a gyerekeknek vízi óvoda, és különböző wellness szolgáltatások nyújtanak kikapcsolódást, segítik a látogatók testi és szellemi felfrissülését. A fürdő vendégei közvetlenül meg is szállhatnak a fürdőn belül kialakított Szilva Panzió két-három és négyágyas szobáiban. (www.szilvafurdo.hu)

kiépített töltéskoronán kerékpárral, tandemmel és segwayvel lehet bejárni a környéket, nyáron esténként a parti szórakozóhelyeken jót lehet bulizni. Vásárosnamény és a Bereg kitűnő adottságokkal rendelkezik a kerékpáros turisták számára: több mint 150 km-es kerékpárútként is funkcionáló töltéskorona, közel 100 db kölcsönözhető kerékpár, kerékpárra szerelhető city guide-ok, Szatmár-Bereg kerékpáros térkép, végzett kerékpáros túravezetők, kerékpáros csomagajánlatok, kerékpár szerviz pontok, fix időpontú gasztro-kerékpártúrák, egész évben nyitva tartó információs iroda, ezek mind az aktív turisták komplex kiszolgálását teszik lehetővé. Nem véletlen, hogy már többször elnyerte a város a „Kerékpárosbarát Település” címet. A teljesen sík vidék könnyen és biztonságosanvégig járhatócsaládoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt. A kiépített töltéskoronán olyan látnivalók gazdagítják utunkat, mint például a tarpai Szárazmalom, a tákosi, csarodai református templomok vagy a vásárosnaményi Beregi Múzeum, de a térség legnagyobb vonzereje a beregi táj, mely nyugodt és természet közeli perceket nyújt az ide látogatóknak. (www.b2.vasarosnameny.hu)

Vásárosnamény kiemelkedő látványossága a tájegység páratlan régészeti, néprajzi értékeit és történetét bemutató Beregi Múzeum gyűjteménye, amely a Tomcsányi Kastélyban kapott helyet. Szomszédságában található a Vadászati Kiállítás, amely az ország keleti felében egyedülálló. A kiállítás 600m2-en került kialakításra, bemutatva benne az 5 földrész vadászható vadjait. A látogatók interaktív módon, Ipad-en keresztültájékozódhatnak a múzeumban elhelyezett vadak előfordulásáról, élőhelyeiről s természetesen a vad elejtésének körülményeiről olyan formában, hogy a vadászok, ill. a civil emberek – különösen a gyerekek – betekintést kapjanak a természet, a vad és a vadász kapcsolatába.(www.hunorhotel.hu)

A város szívében kialakításra kerülő Kraszna-sétányt megismerve, vagy egy kellemes városnéző sétát követően betérhetünk a helyi éttermek egyikébe, ahol megismerhetjük a szatmár-beregi táj ételkülönlegességeit, megízlelhetjük hungarikum pálinkáit. A nap végén megfáradt utazót igényeinek megfelelő szálláshelyek várják: három- és négycsillagos szállodák, panziók, kempingek, falusi-és magánszállások, sőt Tisza-parti faházak is szerepelnek a kínálatban.

Az egész évben zajló rendezvények sora új programmal bővült, a Tisza-parton megrendezett Sárkányhajó road-show-val. Vásárosnamény legnagyobb rendezvénye, a város névadó legendájáról elnevezett Zoárd-napi Sokadalom július elején kerül megrendezésre (2017.07.07-09.) a Kraszna-parton, a városközpontban. Az adventi időszakban nemcsak a helyieket, hanem a Beregből, Szatmárból érkezőket is várják az adventvasárnapi gyertyagyújtások, a közös készülődés programjai, a koncertek.

A négyszeres városmarketing gyémánt díjjal büszkélkedő Vásárosnamény nagyszerű bázisa lehet a Beregbe, Szatmárba, Kárpátaljára és a romániai Szatmár megyébe irányuló csillagtúráknak, ahonnan jó elindulni és jó visszatérni. A város legrégebbi és egyben legimpozánsabb falai között működő Tourinform irodában erről minden információt meg is kaphat az érdeklődő.(www.facebook.com/TournformVasarosnameny)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük