Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Üzentek a benzinkutasok: “Bicikli, szamár, ló, ez kerülhet elő” ha beüt a krach


Egri Gábor szerint az energiaválság még rosszabb lenne, ha nem tört volna ki a háború az oroszok és az ukránok között.

Bár a magyar kormány döntött arról, hogy az üzemanyagárstop egészen október 31-ig tart, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint a helyzet nem ennyire egyszerű: ebben a hónapban derülhet ki, hogy tartható-e addig a hatósági ár.

Az RTL Reggeliben arról beszélt Egri Gábor, hogy nem csak Magyarország, egész Európa üzemanyaghiánnyal küzd, magyar helyzetet az is súlyosbítja, hogy a hatósági áras benzint egyedül a Mol százhalombattai finomítója termeli ki, ezért is van korlátozva szerinte a megvásárolható mennyiség – írja az rtl.hu.

Egri úgy véli, hogy az orosz-ukrán háború gyorsított a folyamaton, a helyzet akkor is kialakult volna, ha nincs a konfliktus, sőt, még rosszabb lenne, hiszen, véleménye szerint a háború volt az oka, hogy visszaesett sok helyen a fogyasztás, nem az, hogy az emberek nem tudják megfizetni az árat, amely megemelkedett a szankciók miatt.

„Ha nem lett volna az orosz-ukrán háború, még súlyosabb energiaválságot éltünk volna meg” – jelentette ki.

Kiemelte, hogy naponta egyre több bezárt benzinkúttal találkoznak az autósok, és „amíg a hatósági ár lesz, ez fenn fog állni”.

Arról is beszélt, hogy  a százhalombattai üzemanyag-finomító a végsebességén működik, és egy váratlan technikai probléma esetén nincs más alternatíva a hatósági áras üzemanyag kitermelésére.

Szerinte „ha ott beüt a karch, akkor vége. Van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak és utána kész, annyi. Bicikli, szamár, ló, ez kerülhet elő”.

Úgy véli, hogy a július lesz a sorsdöntő, ugyanis ilyenkor a legnagyobb az üzemanyag-fogyasztás a turizmus, a vendégmunkások utazása és a mezőgazdaság miatt – kiderül, hogy fenntartható-e októberig az árstop.

Addig is egy dolgot tanácsolna mindenkinek: „Spóroljunk!”