Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Beregi sziréna, Nyírségi sziréna, Rétközi sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Szabolcsi sziréna, Szatmári szíréna, Vezér cikkek

Újra csalók támadnak a csalók: Kamu rezsiszámlákkal cserkészik be a gyanútlan magyarokat


csekk pénz szamla

Újra csalók támadják ismert cég nevében fiktív számlaértesítésekkel az ügyfeleket. A svindlerek ráadásul egyre kifinomultabb külcsínnel ostromolják az óvatlan embereket, akik ha nem figyelnek oda, könnyen áldozatokká válhatnak. De nem kell rögtön megijedni, egy kis körültekintéssel elkerülhető a baj.

Szinte már nem telik el úgy hét, hogy csalók ne próbálnának meg ismert cégek neve, logója mögé bújva fiktív számlaértesítésekkel pénzt kicsalni a gyanútlan fogyasztóktól. Pusztán, ha csak az utóbbi hónapok termését nézzük, igen illusztris listát kapunk. Beszámoltak például olyan esetről, melyben a Telenor, a Magyar Posta, a MediaMarkt nevével éltek vissza. De korábban szinte mindennaposak voltak az OTP Bank és a NAV nevében elkövetett visszaélések is.

Ezt a lista folytatódik most ez E.ON-nal, csalók ugyanis a már jól ismert, alacsony összegű fiktív számlával keresik meg leveleikben az embereket. A korábbi visszaélésekhez képest azonban most már az is látszik, hogy egyre inkább fejlődik a csalók módszere, és a korábban rendkívül pongyolán megfogalmazott magyar nyelvű levelek helyett, szinte hibátlan helyesírással támadnak a rosszfiúk.

Ezen felül mostanra már a kamulevélben szereplő linken található kamu beléptető oldal is a megszólalásig hasonlíthat egy eredetire. De csak azért, hogy valaki ezt megnézze, inkább ne kattintson rá a veszélyes állevélben található linkre, inkább nézze meg a lenti képet:

A csalók módszere tehát a legtöbb esetben változatlan, azonban megfigyelhető az a trend, miszerint a külcsíniből és a nyelvezetből már nem feltétlenül lehet eldönteni, hogy egy igazi vagy egy kamu levélről van-e szó. Szerencsére az E.ON hivatalos állásfoglalása a csalásokkal kapcsolatban azért -irányadó tud lenni. Fontos, hogy minden fogyasztó ezek alapján járjon el, ha valóságtartalmában kifogásolható üzenetet talál a levelezőrendszerében.

Miről ismerhetők meg a hamis számlaértesítő e-mailek?

A csalók által küldött számlaértesítő e-mailek a hirlevel@e-on.com vagy hirlevel@eon.com, újabban a noreply@ügyfelszolgalat.hu címről érkeznek. (Az E.ON által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek esetében mindig a noreply@eon.com szerepel.) Az általunk elfogott mai levélben ugyanakkor a csalók már egy újabb címmel támadtak:

A csaló számlaértesítő e-mailekben a megszólítás: „Kedves vásárló!” vagy „Kedves Ügyfelünk!” (Az E.ON által kiküldött valódi e-mailek esetében „Tisztelt XY /szerződött ügyfél neve/” szerepel.)

Miről ismered fel a valódi levelet:

  • Az E.ON által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek a noreply@eon.com címről érkeznek.
  • Az E.ON az ügyfeleit mindig a saját nevével szólítja meg.
  • Az e-mail aláírása (Üdvözlettel: E.ON Ügyfélszolgálat) felett egy beágyazott Youtube videó található a bankkártyával történő fizetésről.
  • Az E.ON valódi online ügyfélszolgálatának címe: https://e-portal.eon-hungaria.com/rhood
  • A fizetési felület címe, amennyiben E.ON oldaláról lép az ügyfél a Simple Pay fizető oldalára: https://e-portal.eon-hungaria.com/otpsimplepay/

A cég mindezek alapján kéri, hogy fogyasztói rendkívül alaposan ellenőrizzék e-maileket, amelyeket E.ON-osnak látszó feladótól kapnak, és csak akkor indítsák el a fizetési felület segítségével az átutalást, ha a fentiek alapján teljes bizonyossággal meggyőződtek arról, hogy a valódi E.ON-os e-portálon, illetve a valódi Simple Pay felületen tartózkodnak.

ják ismert cég nevében fiktív számlaértesítésekkel az ügyfeleket. A svindlerek ráadásul egyre kifinomultabb külcsínnel ostromolják az óvatlan embereket, akik ha nem figyelnek oda, könnyen áldozatokká válhatnak. De nem kell rögtön megijedni, egy kis körültekintéssel elkerülhető a baj.

Azt is javasolják, továbbá hogy ha mégis rákattintottak a csalók által létrehozott áloldalra vezető hivatkozásra és megadták adataikat, akkor mielőbb módosítsák jelszavukat az online ügyfélszolgálati fiókjukban (eon.hu/ugyintezes), és ha esetleg ugyanezt a jelszót használnák más felületeken is (banki, közösségi média stb.), akkor ott is feltétlenül adjanak meg új jelszót. Aki a hamis felületen bankkártya-adatokat is megadott, saját érdekében azonnal keresse fel a bankját.

Egyre rosszabb lesz

2019 januárjának elején, a Pénzcentrumon beszámoltunk arról, milyen világra kell készülnünk idén, ami az online tér biztonságát érinti. Akkor Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője azt jósolta, hogy

egyre több magyar cég és állami szervezet nevében lesz adathalász támadás, és nőni fog a nem állami szervezetek és ipari irányítási (SCADA) rendszerek elleni célzott támadások száma is.

Mindez pedig azt jelenti, hogy Kifinomultabb, jobb magyarsággal és meggyőző szöveggel fognak érkezni az adathalászó, vagy kártevőt terjesztő levelek, amely által egyre több állampolgár adatait lopják el, illetve egyre több embernek lesz konkrét anyagi kára a zsarolóvírusok és az ellopott bankkártya adatok felhasználása miatt.

A fentiekből, és a csalók folyamatos fejlődését látva sajnos azt látni, hogy nem is kellett olyan nagyon sok időnek eltelnie ahhoz, hogy már szinte lehetetlen legyen eldönteni milyen egy igazi, és egy kamu levél. Annyi szerencsénk azért még van, hogy egy kis odafigyeléssel, nem pánikolva, tiszta fejjel azért ezt még könnyedén abszolválni lehet. A lényeg, hogy körültekintően járjunk el, és a legkisebb gyanús jel esetén is inkább kétszer járjunk utána a dolgoknak, keressük fel a szolgáltatót, minthogy egyszer is pórul járjunk.

penzcentrum.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük