Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Újabb vírus terjed nagyon gyorsan Európában – Itt a nyugat-nílusi vírus


A nyugat-nílusi vírust (WNV) potenciálisan hordozó szúnyogok egyre nagyobb gondot okoznak Olaszországban. A betegség Afrikában, Közel-Keleten, Ázsiában és Ausztráliában őshonos betegség, amely a közelmúltban Európába és Észak-Amerikába költözött. Az Euronews összeszedte mit érdemes tudni róla.

Mennyire gyakori a nyugat-nílusi vírus Európában?

Különösen ezen a nyáron volt tapasztalható a megbetegedések számának drámai növekedése, ami aggodalmat keltett az olasz egészségügyi hatóságokban. 1999 óta az úgynevezett nyugat-nílusi lázat okozó vírus messze eljutott azokról a területekről, ahol hagyományosan elterjedt. Manapság az Antarktisz kivételével a bolygó minden kontinensén megtalálható, és az Egyesült Államokban a szúnyogok által terjesztett betegségek sorát vezeti.

Európában még viszonylag ritka, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint július 27-ig idén mintegy 55 WNV esetet jelentettek Európában. Azonban az 55 esetből 42-t Olaszországban jelentettek, ami több mint háromszorosa a Görögországban jelentett megbetegedéseknek (12), amely a második helyen áll. A többi ország, Szerbia (16) és Szlovákia (1) esetről számolt be.

Nagyobb aggodalomra ad okot, hogy azok közül, akik elkapták a vírust és akiknél nyugat-nílusi láz alakult ki, azok közül július végéig öten haltak meg a betegség következtében.

Mekkora az idei járvány?

Az elmúlt héten az Olaszországban bejelentett fertőzések száma augusztus 4-ig 94-re emelkedett, és csak egy hét alatt 52 új esetet regisztráltak. Ötről hétre nőtt a vírus teljes halálozási száma is az elmúlt héten, öten a Veneto régióban – amit a vírus gócpontjának tartanak -, egy Emilia-Romagnában és egy Piemonte-ban.

Veneto alföldjei tökéletes táptalajt jelentenek a szúnyogok számára. A rovarkutatók idén azt fedezték fel, hogy a szúnyogok száma a térségben 27 százalékkal nőtt.

Hogyan lehet felismerni a szúnyogot?

Nem minden szúnyogról ismert, hogy hordozza a nyugat-nílusi vírust. A tudósok kifejezetten a Culex fajokat azonosították a vírus terjesztéséért felelős fajokként. Azonban ezek megkülönböztetése a közönséges szúnyogoktól szinte lehetetlen, mert nem életszerű, hogy valakinek legyen elég ideje az állat vizsgálatára.

A Culex szúnyogok 4-10 mm-esek, barnás színűek, testükön nincs konkrét mintázat. A többi európai szúnyogtól szájszervük miatt különböznek. Lábukról hiányoznak a halvány és sötét gyűrűmintázatok, és a hasuk lapos helyett lekerekített marad.

A legtöbb embernél valójában egyáltalán nem jelentkeznek tünetek. Azonban ha jelentkeznek, akkor sem azonnal, hanem 2-14 nappal a csípést követően. A WNV-fertőzés fő tünete általában a láz, amelyet influenzaszerű tünetek kísérnek, például fejfájás, testfájdalmak és hasmenés.

Ritka esetekben a vírus az agyhártya fertőzését okozhatja (encephalitis vagy agyhártyagyulladás), amely végzetes lehet.