Újabb különleges, veszélyeztetett állat született a Nyíregyházi Állatparkban

40 eve varos vasarosnameny
Fotó: MTI/Balázs Attila)

Fotó: MTI/Balázs Attila)

A mandzsu daru vagy japán daru (Grus japonensis) a madarak osztályának a darualakúak rendjébe, azon belül a darufélék családjába tartozó faj. A család egyik leginkább veszélyeztetett faja. A Kínai Népköztársaság 2004-ben hivatalos madarává választotta a fajt. Japánban, Szibéria keleti és Kína északi részén költ. Telelni Koreába, Kína északkeleti és Japán déli részére vonul. Testhossza 140 centiméter, súlya eléri a 10 kilogrammot. Szárnyfesztávolsága 2,2-2,5 méter. A tojó valamivel kisebb, mint a hím. Az állat feje teteje piros, arcrésze fehér, nyaka és farka fekete, testének többi része fehér. Csőre hegyes, mellyel tökéletesen alkalmazkodott a táplálékát jelentő vízi élőlények elfogásához. Várható élettartama elérheti a 30 évet. Magvakkal, rügyekkel, levelekkel és kisebb állatokkal táplálkozik. A hím a nászidején kinyújtott nyakkal, feltartott fejjel udvarol a tojónak. A tojó a földre, többnyire valamely mélyebb víz közepén épített növényi anyagokból rakott kisebb halomra rakja tojásait. Többnyire két tojást rak, melyekből 26-34 nap múlva kelnek ki a fiókák, amiknek tollazata barnás színű. Fészekhagyóak és nem sokkal kikelésük után követik szüleiket a mocsárba. Három hónapos korukra lesznek röpképesek és 3-4 éves korukra válnak ivaréretté.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!