Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Újabb költségeket hárítanak át a tanulókra: még drágább lesz a jogosítvány megszerzése


Van, ahol már most félmillió forint, de ennél még többe is kerülhet. A magas üzemanyagár csak az egyik oka a drágulásnak.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki jogosítványra vágyik, a tanulóktól akár 500 ezer forintot is kérhetnek – írja az rtl.hu. A jogosítvány megszerzése 300 ezer forint alatt biztos nem jön össze, a félmillió forint a reális. A csatorna reggeli műsorában Zách Dániel, az alapjarat.hu újságírója azt modta, hamarosan még drágább lesz a jogosítvány, de van, aki már most félmilliónál többet fordít rá.

A komoly áremelkedés hátterében több ok is húzódik, az üzemanyagár csak az egyik. Kevés az oktató is. A szakújságíró szerint az oktatóautókat sokat kell szervizeltetni, nyersanyaghiány van az autóiparban, az új autók hiánya kihatott a használt autók piacára, jelenleg már azok is 20-30 százalékkal drágábbak. Míg néhány éve 4-5 ezer forintot kellett fizetni egy gyakorlati óráért, ez ma ennek duplájába, 8-9 ezer forintba kerülhet.

Mint korábban megírtuk, egy átlagos autóvezetői tanfolyam ára tavaly augusztusban mintegy 235 ezer forintba került. A jogosítvány megszerzésének drágulását már januárban megjósolta Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) elnöke, aki azt mondta, az autósiskolák kénytelenek a tanulókra áthárítani az újabb és újabb költségeket.