Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb figyelmeztetést adtak ki, rendhagyó veszély fenyeget a magyar utakon


Az éves vonulásuk során a varangyok, gőték és társaik olykor kénytelenek átkelni forgalmas utakon is. Ez nemcsak rájuk nézve veszélyes, de az autósokra és a motorosokra is.

AKI AUTÓVAL VAGY MOTORRAL UTAZIK VIDÉKI UTAKON, AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ HÓNAPOKBAN EGY KICSIT ÓVATOSABBNAK KELL LENNIE.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága szerint hazánk egyes régióiban az enyhe időjárás a békákat, gőtéket és társaikat hamarosan előcsalja téli búvóhelyeikről. Március első felében ugyan kissé visszatért a tél, és a varangyok vonulási szezonja emiatt későbbre tolódik, de már számítani kell rájuk.

Minden évben sok, ívóhelye felé tartó állat pusztul el az utakon.A VARANGYVONULÁS AZONBAN VESZÉLYES LEHET AZ AUTÓSOKRA ÉS A MOTOROSOKRA IS.A kétéltűek a lehető legrövidebb úton szeretnék elérni céljukat, nem figyelnek a forgalomra.

Ha a járművezetők vagy motorosok elérnek egy ilyen veszélyzónát, a természetvédők azt javasolják, hogy rendkívül lassan vezessenek, óvatosan kerüljék az állatokat, de természetesen közben mindig figyeljék a forgalmat is. Sok helyen a természetvédők kint vannak a terepen, és arra készülnek, hogy az állatokat biztonságosan az út túloldalára juttassák. Rájuk is figyelni kell.

Ha mégis elgázolják a varangyokat, az utak veszélyesen csúszóssá válhatnak az autósok és motorosok számára. A hirtelen fékezés az ilyen úton olyan, mintha tükörjégen akarnánk megállni – írta a Közlekedésbiztonság.