Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb adók jöhetnek – Termékadókkal próbálná egészségesebbé tenni az embereket a kormány


Centralizációról és az emberek egészségtudatosságának erősítéséről beszélt Takács Péter egészségügyi államtitkár, aki a kormány terveit vázolta fel.

Félórás előadást tartott az IME Országos Egészség-gazdaságtani Konferencián Takács Péter, az ágazatért felelős államtitkár, aki az eddigiekhez képest valamivel részletesebben vázolta a kormány egészségügyi célkitűzéseit – írja a 24.hu.

Takács szerint három fő célkitűzés köré épül fel a kormány egészségpolitikája, és mindent ennek a hármas célnak fognak alárendelni. A legfontosabb célnak nevezte az egészségben töltött évek számának növelését, hogy közelítsünk az uniós átlaghoz. Ezt népegészségügyi termékadókkal és a lakosság egészségtudatosságának növelésével akarják elérni.

Második fő cél az otthonhoz közeli ellátórendszer erősítése – mondta, szerinte „nagy hiba lenne kórházbezárásokról beszélni”, ehelyett centralizálnák a széttöredezett alapellátást.

Harmadik fő célként az egészségügy reagálóképességének javítását nevezte meg az államtitkár, aki az alapellátás és a kórházi ellátás közötti rendszer átalakításának tervéről is beszélt. Vizsgálják, hogy a jelenleg önkormányzati irányítás alá tartozó, 100 óránál nagyobb kapacitással rendelkező szakrendelők átkerüljenek-e az Országos Kórházi Főigazgatósághoz. Ha ez megvalósul, létrejön egy olyan ellátási piramis, ami az otthonközeli ellátások megerősítését szolgálja, és fejleszti az egészségügy reagálóképességét is.

Beszédében egyébként kitért arra a kérdésre is, miért magas Magyarországon a Covid-halálozás. Ezt azzal magyarázta, hogy Magyarországon – más államokkal, például Németországgal ellentétben – nemcsak a PCR-tesztes diagnózist, hanem a klinikai diagnózist is elfogadták covidnak.