Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Gazdaság

Új forintérmék jöttek – mutatjuk a képeket!


Emlékérmét bocsátott ki Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az érmét pénteken mutatták be a Budapesti Demográfiai Fórumon.Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: Semmelweis Ignác neve már sokkal többet jelent, mint egy orvos, aki egy egyszerű felfedezéssel olyan óriási hatást tudott kiváltani, amely jelentősen csökkentette a gyermekágyi halandóságot. Ikonról beszélhetünk, hiszen az egész magyar orvosképzés az ő nevéhez kapcsolódik – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette, az érme kibocsátásával egyúttal elkezdtek felkészülni Semmelweis Ignác születésének 2018-ban esedékes 200. évfordulójára.

A helyettes államtitkár bejelentette, hogy Magyarország az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen programot indít, amellyel az egészségügyi szempontból nehezebb helyzetben lévő kontinenseken juttatnak el az anyákhoz alapvető higiéniai csomagokat.

A világ legkisebb aranyérméje

A Magyar Nemzeti Bank az emlékérmét két változatban bocsátotta ki: 5000 forintos címletű, a „világ legkisebb aranyérméi” gyűjtői sorozatba is illeszkedő arany valamint 2000 forintos címletű színesfém változatban. Az MNB emlékérme-kibocsátással tiszteleg az anyák megmentőjeként számon tartott orvos előtt, aki felfedezésével a sebészeti antiszeptikus elv előfutára és az aszeptikus nőgyógyászati és szülésvezetési gyakorlat megteremtője volt – olvasható a jegybank közleményében.

Forrás: MNB

 

A jegybank közleményében hangsúlyozza: az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos éremképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként. Az emlékérmék előlapján találhatóak a kötelező éremképi elemek: középen az „5000” illetve „2000” értékjelzés, alatta két vízszintes sorban a „FORINT” felirat, valamint a „2015” verési évszám és a „BP.” verdejel, felső szélén félköriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat.

Az emlékérmék hátlapján bal oldalon Semmelweis Ignác portréja szerepel. Az ábrázolástól jobbra, lent, egymás alatti sorokban az „1818”, az „1865” évszámok, Semmelweis Ignác születési és halálozási éve és Szöllőssy Enikő tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérme szélén, jobb oldalon, félköriratban a „SEMMELWEIS” felirat olvasható.


Forrás: MNB

Az 5000 forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,5 gramm, átmérője 11 mm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék), nikkel (4 százalék) és cink (21 százalék) ötvözetéből készült, súlya 2,7 gramm, átmérője 20 mm. Az emlékérmék széle sima.

Olcsóbb kivitelben is

A jegybank megjegyzi: 2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. Ezért a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

Az 5000 forintos címletű miniarany emlékpénzből proof-like kivitelben, a 2000 forintos címletű színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben egyaránt 5-5000 darab készíthető.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérméket, amelyek 2015. november 6-tól vásárolhatóak meg a társaság érmeboltjában, illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban, ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható – közölte a jegybank.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük