Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Beregi Krónikák, Beregi sziréna, Eltűntkereső, Felső-Szabolcs hírei, Felső-Szabolcsi sziréna, Határrendészeti hírek, Katasztrófavédelmi hírek, Nyírség hírei, Nyírségi sziréna, Országos sziréna, Regionális hírek, Rendezvények, Rétköz hírei, Rétközi sziréna, Szabolcs hírei, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Szabolcsi sziréna, Szatmár hírei, Szatmári szíréna

Trükkös tolvajokra figyelmeztet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság


Átverés gázóra

Fotó: internet

Több alkalommal károsítottak meg idős embereket magukat közüzemi szolgáltató cégek munkatársainak kiadó bűnözők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A módszer gyakran hasonló: az otthonukban felkeresett sértetteknek azt mondják, hogy túlfizetés miatt pénzt kapnak vissza, de ehhez egy nagyobb címletet kell felváltani. Az elkövetők megfigyelik, hogy áldozatuk honnan veszi elő pénzét, majd elterelik figyelmét (pl. egyikük kér egy pohár vizet, esetleg aláíratnak egy papírt), és egy óvatlan pillanatban eltulajdonítják a sokszor évek alatt összegyűjtött megtakarításait.

A bűnmegelőzési szakemberek nemcsak a médián keresztül próbálják meg a potenciális sértettek figyelmét felhívni, a tájékoztatás érdekében igénybe veszik az időőügyi szervezetek, szociális hálózatok segítségét is, mindenkit azonban nem lehet így elérni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság ez alkalommal a hozzátartozókhoz, ismerősökhöz, szomszédokhoz fordul. Ha ők figyelmeztetik az idős embereket az ilyen trükkös lopások veszélyeire, talán újabb bűncselekményeket sikerül megelőzni.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy:
– A szolgáltatók nem viszik házhoz a túlfizetés összegét.
– A szolgáltatók munkatársaitól minden esetben kérjen fényképes igazolványt!
– Ha bűncselekményre utaló vagy gyanús körülményt észlel, azonnal tegyen bejelentést a 112-es segélyhívó számon!
– Figyelje meg minél pontosabban a gyanús személyeket, jegyezze fel gépkocsijuk rendszámát, színét, típusát!
– Idős – különösen egyedülálló – ember ne engedjen lakásába idegeneket! Szükség esetén hívja fel egy hozzátartozóját vagy szomszédját; a váratlan látogatónak mondja meg, hogy jöjjön vissza később!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük