Közzétette - Kategória - Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Továbbra is tombol a koronavírus Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében


905 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 31 480 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 11 beteg – közülük tízen hetven év felettiek – így az elhunytak száma 833 főre emelkedett, 8 165-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 22 482 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 51%-a, a gyógyultak 35%-a budapesti. 649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be a koronavirus.gov.hu.

Ebből arra következtethetnénk, hogy a járvány legalábbis stagnál, de fontos hozzátennünk, hogy az előző 24 órában nem sokkal több mint 6000 tesztet végeztek el – látványosan elértük a tesztkapacitás határát, így a napi esetszámoknak minden bizonnyal egyre kisebb a relevanciája, vélhetően nem mutat ugyanis pontos képet az aktuális járványhelyzetről.

Az elmúlt 24 órában 11-en hunytak el, ez a szám majdnem akkora, mint az elmúlt 7 átlaga, amikor naponta átlagosan 12-en veszítették életüket. A gyors járványterjedésből arra következtethetünk azonban, hogy az elhunytak száma is vélhetően nőni fog a következő hetekben – csak reméljük, hogy nem így lesz.

Az aktív esetszámok növekedésében is látunk lassulást, de ez is megtévesztő lehet a tesztelési kapacitások csökkenése miatt. A tünetmentesek, enyhe tünetesek magas aránya, valamint a tesztelési rendszer túltelítődése miatt az aktív eseteknél is azt mondhatjuk el, amit a napi új eseteknél: valójában nem tudhatjuk, hogy a valós aktív esetszám hányszorosa a hivatalosan közöltnek.

A hivatalos közlés szerint 649 főt kezelnek kórházban – ez nagyon jelentős csökkenés a tegnapi 685-höz képest. A csökkenés örömteli, de ne feledjük el, hogy ebből 11 főt sajnos azért kellett levonni, mert az elmúlt 24 órában elhunytak. Az sem kizárt, hogy lassú adatközlésről van szó, és a kórházban kezeltek száma a következő napokban ugrik majd meg – reméljük, hogy nem így lesz. Mindenesetre a tegnapról mára látott csökkenés így is örömteli. Jelenleg 42-en vannak lélegeztetőgépen.

További részletek hamarosan!