Történelmi emlékhelyek örökségtúra – Út legendák, csodák, földi és égi palotái között

Történelmi emlékhelyek örökségtúra

Illusztráció

A nyári szünet hátra lévő részére két túrára hívja fel a figyelmet a szervező, SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.

Történelmi emlékhelyek örökségtúra – 2016. augusztus 13-14.

„Történelmi emlékhelyek örökségtúra – Út legendák, csodák, földi és égi palotái között”– ezzel a címmel szervez az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség közösen a Europe Direct Tájékoztatási Központtal két napos, nyílt kerékpártúrát a Dél-Nyírségben, Nyíregyházától Nagykárolyig.

A Nyírség történelmi főutcáján haladunk Nyíregyházától Nagykárolyig, monumentális emlékek és középkori templomok között, át őslápon, történelmi sétányon. Ősi nemesi családok múltjának újjáépített, vagy korhűen megőrzött épületeit, nyughelyüket vagy életüket, munkálkodásuk nyomát őrző, rangos történelmi helyeket járhatunk be: kastélyt s templomot. Olyan családokét, akik formálták a magyar történelmet és meghatározták a térség épített örökségét.

Időutazásunkat Kállay Miklós egykori miniszterelnök életének egyik meghatározó helyszínén Kállósemjénben kezdjük, ahol a Kállayak ’20-as ’30-as éveit idézi a most helyreállított kúria. A szomszédos Máriapócsra a könnyező Szűz Mária százezreket vonz. Mi sem hagyjuk ki a kegytemplomot, a több mint 300 éves búcsújáró helyet folyamatosan keresik fel a zarándokok. Innen északra, egy dombon áll Ófehértó római katolikus temploma, monumentális középkori freskókat őrizve – aki belép, meglepődik hatalmasságán. Örökségtúránk következő állomásán
Nyírbátorban titkok és legendák nyomába szegődünk, megtudhatunk mindent a Báthoryakról, akikhez történelmi, művészettörténeti, hitbéli, s rejtélyes történetek kapcsolódnak. Nyírbátorban megtekintjük Magyarország egyik leghíresebb gótikus eredetű református templomát és a minorita szerzetesrend barokk oltárát. Ezt követően a bátorigeti őslápot, a Kárpát-medence egyik leghíresebb jégkorszaki reliktumát fedezzük fel. Báthoryak után Károlyiak nyomába indulunk, akik a Kaplony nemzetség leszármazottai, az egyik legősibb magyar nemesi család, melynek első ismert rezidenciája – Nagykárolyban – a török időkben végvárként szolgált, később a várból lett kastély a szatmári béketárgyalások, majd a békeokmány aláírásának helyszíne volt. A közelben van a Károlyi család nyughelye, a kaplonyi római katolikus templomban, melyet felkeresünk a túra során. Mellette Bere református temploma a Történelmi emlékhelyek örökségtúra kihagyhatatlan állomása, hiszen a 2013-ban lezajlott felújítás során előkerült középkori elemekkel a berei templom lett Szatmár egyik legérdekesebb és egyetlen középkori falképét őrző temploma. A partiumi szakasz utolsó vonzereje Csomaköz, a megmentett templom, ahol gyülekezet híján templom-és helytörténeti kiállítás és az egyik Napóleoni háborús hadvezér kriptája látható.

Miközben a természet és a történelem változásait követjük nyomon, aközben részesei leszünk egy időutazásnak a művészetek történetében a gótika, a reneszánsz és a barokk világán át.
Program

1. nap (08.13. szombat) Teljesítendő táv: 92 km.

Gyülekező: 6:30-tól, Nyíregyháza, Kállói út 16. (Aldi parkolója.)
Indulás: 7:00 órakor.
Útvonal: Nyíregyháza – Nagykálló (13,5 km) – Kállósemjén (7,5 km) – Máriapócs (9,8 km) – Ófehértó (8 km) – Nyírbátor (14 km) – Bátorligeti Ősláp (13,8 km) – Nagykároly, Románia (25,4 km)
Látnivalók: 1. Kállósemjén, Kállay-kúria; 2. Máriapócs, görög katolikus kegytemplom; 3. Ófehértói római katolikus templom; 4. Nyírbátor, református és minorita templom, várostörténeti sétány, Báthory Várkastély és Panoptikum; 5. Bátorligeti Ősláp; 6. Nagykároly, Károlyi-kastély és történelmi városközpont

2. nap (08.14. vasárnap) Teljesítendő táv: 62 km.

Útvonal: Nagykároly, Románia – Kaplony, Románia (4,6 km) – Bere (17,1 km) – Csomaköz (1 km) – Nyírbátor (36,6 km)
Látnivalók: 8. Kaplony, római katolikus templom a Károlyi család nyughelye 9. Csomaközi református templom 10. Berei református templom

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.

Vélemény, hozzászólás?