Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Regionális hírek, Tiszaadony, Vezér cikkek

Tiszaadonyban is új mentőállomást avattak – A térségben jelentősen javul a sürgősségi ellátás biztonsága


Mentőállomás átadó Tiszaadony (7)

Az átadás egyik pillanata – Fotók: dr. Tilki Attila official

Tiszaadony – A tiszaadonyi mentőállomás átadásával újabb fehér folt szűnt meg hazai sürgősségi betegellátás térképén.  Az Országos Mentőszolgálat a 10,94 milliárd forintos „Sürgősségi Ellátás Fejlesztése – Mentés” projektje keretében Magyarország 18 megyéjében 22 új mentőállomást épített és további 60-at dinamizált. A sürgősségi betegellátásban meghatározó fejlesztés elsődleges érintettjei azon területek lakosai, ahol a mentők 15 percen belüli kiérkezési ideje a mentőállomás hiánya vagy a meglévő állomások leromlott műszaki állapota miatt nem volt biztosítható. A működését most megkezdő, új tiszaadonyi állomással a térségben számottevően nő a sürgősségi ellátás biztonsága, hiszen a korábbi években a kiérkezési idő a riasztások több mint 70 %-ában meghaladta a 15 percet.

Az Országos Mentőszolgálat által 2012 végén elindított nagyszabású program célja az esélyegyenlőség legszélesebb körű megteremtése az ország teljes területén. A közel 11 milliárd Ft összértékű fejlesztés a mentőállomás-hálózat jelentős – 22 új és 60 dinamizált állomással történő – bővítését, korszerűsítését, 200 db új mentőjármű és több ezer műszer, egészségügyi- és oktató eszköz beszerzésével az ellátás technikai színvonalának emelését eredményezte.

Az új mentőállomások olyan területeken épültek, ahol eddig hiányoztak a riasztást követő 15 percen belüli kiérkezés feltételei. Ezeknek az állomásoknak a műszaki és orvostechnikai felszereltsége nemzetközi színvonalú, minden állomáson két új mentőgépkocsi áll szolgálatba személyzettel együtt.

Az új és dinamizált állomások költséghatékony működését segíti az energiaellátó rendszerek korszerűsítése és az épületek utólagos hőszigetelése, az így megtakarítható rezsi költség összegét a mentőszolgálat a szakmai munka színvonalának további fejlesztésére költheti majd.

A tiszaadonyi fejlesztés 10 településen 6 160 lakost érint, és tehermentesíti a területet eddig ellátó kisvárdai és vásárosnaményi mentőállomásokat. A projekt keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tiszaadonyi és kölcsei új állomások megépítése mellett megtörtént a baktalórántházai állomás dinamizálása is.

[slideshow_deploy id=’94516′]

A tiszaadonyi mentőállomás építése bruttó 112 885 781 Ft értékű beruházás keretében valósult meg. A projekt forrásainak köszönhetően a mentőállomásra két új, teljesen felszerelt B típusú mentőgépkocsi is kerül, emellett a megyében egy mentőorvosi kocsit (MOK) is szolgálatba állítanak. A közel 300 m2 alapterületű állomáson a komfortos munkavégzés és a higiéniai követelményeknek való megfelelés érdekében nappali tartózkodó helyiséget, éjszakai pihenőket, fekete-fehér öltözőt, raktárakat, korszerű gépkocsimosó- és fertőtlenítő helyiségeket alakítottunk ki. Az energiahatékonyság biztosítása céljából a kondenzációs gázkazános rendszer megújuló energiaforrással való rásegítésére napkollektoros rendszert építettünk be, hőszigetelést kapott a padozat, illetve a homlokzatok és a födémek, valamint modern, hőszigetelő nyílászárók kerültek az épületbe.

Az európai uniós normáknak és a kor színvonalának megfelelő mentőállomás átadása ünnepélyes rendezvény keretében történt. Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Lakatos József polgármester, Dr. Czirner József operatív igazgató és Dr. Pápai György régióigazgató. A szalagátvágást, majd az állomás és a gépkocsik kulcsának átadását követően a résztvevőknek bemutatták az épületet, mely modern és komfortos munkakörnyezetet biztosít a tiszaadonyi mentődolgozók, és még gyorsabb, biztonságosabb ellátást a térség rászoruló lakosai számára.

[slideshow_deploy id=’94510′]

Országos Mentőszolgálat

Projektigazgatóság

pályázat befeketetés a jövőbe


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük