Közzétette - Kategória - Kisvárda, Regionális hírek, Rendezvények, Rétköz hírei, Vásárosnamény, Kisvárda,Záhony, Mátészalka, Fehérgyarmat, Csenger hírei, Vezér cikkek

INSTAGRAM KÉPEK

FACEBOOK VIDEÓK

RENDEZVÉNY KÉPEKBEN

TWITTER BEJEGYZÉSEK

FACEBOOK OLDAL

Teichmann Vilmos és Béres József munkásságára emlékeztek Kisvárdán

Teichmann Vilmos és Béres József munkásságára emlékeztek Kisvárdán

A tudás fényei – Teichmann Vilmos és Béres József szellemi öröksége – ezzel a címmel rendeztek a napokban tudományos emlékülést Kisvárdán, a Teichmann-telepen. Az esemény házigazdája a Vetőmagkutató Kft., a helyszíne pedig a cég telephelye volt.

A levezető elnök, dr. Kruppa József címzetes egyetemi tanár, az MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottságának tagja bevezetőjében kiemelte, hogy a fény nemzetközi évéhez jól kapcsolódik az emlékülés, hiszen Teichmann Vilmos és Béres József mindketten olyan tudós emberek – átvitt értelemben „csillagok” – voltak, akiknek saját fényük volt, „sugározták” a tudást, és fényük (szellemük) áthatol téren és időn.

– Ez a két tudós állócsillag – mondta köszöntőjében dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. – Ott ragyognak egymás mellett, hiszen Béres József fiatal kutatója volt Teichmann Vilmosnak. Munkásságuk megmutatta, hogy a természethez való viszonyunkat úgy kell „menedzselni”, hogy az az emberek hasznára legyen.

Dr. Komlósi István egyetemi tanár megnyitójában ismertette: egy régió fejlődését egyre inkább az ott található szellemi potenciál határozza meg. A Kisvárdai Kutató Állomásnak – amely ma a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának része – ezért vissza kell szereznie azt a szerepet, amit a nemesítésben elért.

Teichmann Vilmos munkásságát dr. Zsombik László, a Debreceni Egyetem ATK Nyíregyházi Kutató Intézetének igazgatója mutatta be. Elmondta többek között, hogy a kutató neve döntően a burgonyához fűződik. Nemesítői tevékenységét olyan, ma is jól ismert fajták, mint pl. a Gülbaba (1930) vagy a Kisvárdai Rózsa (1955) fémjelzik, de szép sikereket ért el a lucerna, a napraforgó, a fehérvirágú édes csillagfürt és a szöszös bükköny nemesítésében is.

Béres József szellemi örökségéről a fia, ifj. dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke szólt. Mint elhangzott, Béres József már gyerekkorában is érdeklődött a növénytermesztés iránt. A Kisvárdai Kutató Állomás munkatársa 1964-től 1989-ig volt, lényegében itt töltötte az életének zömét. Híres mondása jól jellemzi ars poeticáját: „A megoldás ott van a természetben, csak nyitott szemmel és szellemmel kell járni.”

Növénynemesítés és kutatás Teichmann és Béres szellemében címmel tartott előadást dr. Kruppa József, a Kruppa-Mag Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, kutatómunkájában a két tudós szellemiségét igyekezett mindig követni.

A program végén a résztvevők megkoszorúzták Teichmann Vilmos és Béres József emléktábláit.

A rendezvénynek volt egy „meglepetésvendége” is, az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan. A levezető elnök úgy konferálta fel, mint aki több szálon is kötődik e térséghez és jelenlévő személyekhez is, és aki nagyon jól beillik – az ünnepeltekkel együtt – a „fény éve” rendezvényébe. Az idén volt a 35. évfordulója az űrrepülésének, s ezúttal is szívesen idézte azt fel a hallgatóságnak, akik érdekes, eddig nem ismert részletet is megtudhattak.

– Nádasi Zoltán –

Vélemény, hozzászólás?