Közzétette - Kategória - Anno a Beregben

Tákos, református templom


Tákos, református templom

Tákos a beregi Tiszaháton fekvő aprófalvak egyike. Messze földön ismert műemléke a település legmagasabb pontján épült templom, amely a XVIII. századi népi építészet kimagasló művészeti alkotása.
Régi temploma valószínűleg a mai helyén állt, 1733-ban említik, hogy a településnek fából készült, zsindellyel fedett imaháza van. A mai templom első, keleti része 1766-ban épült, majd 1784-ben nyugat felé bővítés történt.

A templom favázas, paticsfalú építmény, az alapot 40-45 centiméter átmérőjű fagerendák képezik, ezekbe vésték be a falazat oszlopait. A fa léceket vesszővel fonták be, és pelyvás sárral tapasztották.
Az 1948-as árvíz ledöntötte a templom nyugati oldalán lévő harangtornyot, amelyet a falu lakossága újraemelt.

1961-ben kezdődött meg a templom helyreállítása. Kijavították és pótolták a sérült faszerkezeteket, vesszőfonatokat készítettek és a falakat pelyvás sárból visszatapasztották, új zsindelyfedést készítettek.
A templom keleti vége a nyolcszög három oldalával záródik. Déli és keleti oldalán öt kisméretű, egyenes záródású ablak van. A bejárat előtt fából készült, nyitott előcsarnok áll.

A kazettás mennyezetet 58 festett tábla alkotja. A festett deszkamennyezet a népi művészet remeke, alkotóját Asztalos Lándor Ferencnek hívják, ahogyan az az egyik táblán szerepel. A kazettákon más és más virágmotívumok szerepelnek, fő ékét alkotva a templomnak. A céhregula is megkívánta, hogy a festőmesterek minden kazettát más motívumokkal töltsenek ki.

A hatszögletű szószéket, amelyet szintén virágmotívumok díszítenek, ugyancsak Asztalos Lándor Ferenc készítette, 1766-ban.
A legénykarzat, azaz a nyugati karzat mellvédje 15 táblából áll, a felirat szerint 1779-ben készült.

A szószékkel szemben kegyúri padot látunk, mellvédje hármas tagolású, a Nemes Dancs család készíttette 1867-ben. Előlapja virágmintás, ezzel harmonikus egységet alkot a templom többi festett felületével.
A tákosi templom, amelyet a „mezítlábas Notre Dame-nak” is neveznek, mai állapotában a csarodai egyházzal együtt Bereg kiemelkedő látnivalója, egyedülállóan reprezentálja egy kicsiny falu templomépítészetét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük