Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Szupergyors internetet mindenkinek a Beregben! Közel 6000 háztartásba létesül XXI. századi internet elérés térségünkben

Szupergyors internetet mindenkinek a Beregben! Közel 6000 háztartásba létesül XXI. századi internet elérés térségünkben

Vásárosnamény – A kisvárdai székhelyű Naracom Informatikai Kft. a vásárosnaményi járásban pályázati forrás igénybe vételével újgenerációs szélessávú hálózatot épít ki. A XXI. nagyszabású fejlesztés okán, annak érintetteinek lakossági fórumot tartottak a az informatikai cég a Bereg szívében, Vásárosnaményban.

A legalább 30 Mbps sávszélességet biztosító infrastruktúra létesítéséhez, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, 764,35 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a cég. A fejlesztés eredményeként a vásárosnaményi járás 26 településén válik elérhetővé a lakosság és a vállalkozások számára a modern technológiával kialakított internet hálózat, melynek eredményeként javul a digitális tudáshoz való hozzáférés és az internet szolgáltatás minősége, színvonala.

A lakossági tájékoztatón megjelent szépszámú érdeklődőt elsőként a Beregi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás elnöke, Filep Sándor köszöntötte. Beszédében megköszönte a megjelent polgármesterek jelenlétét,  illetve a cég és az általuk elindított projekt megvalósítását, mellyel a Beregben XXI. századi fejlődés valósulhat meg.

Köszöntőjét követően a kivitelező cég képviseletében, Sebők Endre pályázatért felelős munkatárs tájékoztatója hangzott el. Tartalmas beszámolójából megtudhattuk, hogy Vásárosnamény mellett Aranyosapáti, Barabás, Beregdaróc, Beregsurány, Csaroda, Gelénes, Gemzse, Gulács, Gyüre, Hetefejércse, Ilk, Jánd, Kisvarsány, Lónya, Márokpapi, Mátyus, Nagyvarsány, Olcsva, Tákos, Tarpa, Tiszaadony, Tiszakerecseny, Tiszaszalka, Tiszavid Vámosatya is érintett a projekt megvalósítása során. Továbbá azt is, hogy a pályázat fókuszában a szélessávú internet szolgáltatások állnak, de ezek mellett a megvalósuló NGA infrastruktúra paraméterei és kapacitásai megannyi kiegészítő szolgáltatás nyújtását teszi majd lehetővé a fent említett településeken. A már jelen lévő szolgáltatások esetén pedig a minőségi mutatókban érhető el jelentős javulás az általuk kiépített NGA hálózatnak hála. A Naracom Informatikai Kft. által végrehajtott hálózatfejlesztés célja a kevésbé fejlett beregi  régióban legalább 30 Mbps sávszélességet biztosító hálózat kiépítésének megvalósítása, újgenerációs szélessávú  technológia fejlesztésével. A beregi térségben azokon a településeken, ahol eddig nem volt elérhető, elősegítve ezáltal a digitális szolgáltatások elterjesztését és az állampolgárok, valamint a vállalkozások számára a digitális világba való beilleszkedést. Ezen felül cél az optikai körzethálózattal még el nem ért beregi települések szélessávú hálózatba való bekapcsolását. Sebők Endre elmondta továbbá, hogy a projektben keretein belül a Naracom Kft. összesen 5864 db lakossági, 27 db közintézményi, és 321 db üzleti végpont alakít ki. Az összesen 6212 db végpont legalább 30 MB sávszélességű internettel történő ellátásának lehetősége mellett minden érintett településen egy, az Önkormányzat által megjelölt helyen közösségi WIFI végpontot is létesítenek.

A  pályázatért felelős munkatárs zárásként a települések műszaki készültségével kapcsolatos aktuális állapotokat ismertette, melyből megtudhattuk, hogy Aranyosapátiban 3 db közintézményi, 18 db üzleti, és 518 db lakossági, Barabáson 3 db közintézményi, 13 db üzleti és 314 db lakossági, Beregdarócon 3 db közintézményi, 14 db üzleti, és 280 db lakossági, Beregsurányban 3 db közintézményi, 12 db üzleti és 200 db lakossági, Csarodán 2 db közintézményi, 6 db üzleti és 97 db lakossági, Gelénesen 1 db üzleti és 106 db lakossági, Gemzsén 2 db közintézményi, 5 db üzleti, Gulácson 4 db közintézményi, 9 db üzleti és 321 db lakossági, Gyürén 3 db közintézményi, 25 db üzleti és 400 db lakossági, Hetefejércsén 3 db közintézményi, 4 db üzleti és 112 db lakossági, Ilken 2 db közintézményi, 3 db üzleti, Jándon 2 db közintézményi, 4 db üzleti és 9 db lakossági, Kisvarsányban 1 db közintézményi, 2 db üzleti és 347 db lakossági, Lónyán 4 db közintézményi, 2 db üzleti és 305 db lakossági, Márokpapin 3 db közintézményi és 179 db lakossági, Mátyuson 2 db közintézményi, 3 db üzleti és 113 db lakossági, Nagyvarsányban 20 db üzleti és 381 db lakossági, Olcsván 1 db közintézményi, 15 db üzleti, és 217 db lakossági, Tákoson 1 db közintézményi, 8 db üzleti és 135 db lakossági, Tarpán 7 db közintézményi, 38 db üzleti, és 761 db lakossági, Tiszaadonyban 1 db közintézményi, 11 db üzleti, és 198 db lakossági, Tiszakerecsenyben 4 db közintézményi, 19 db üzleti, és 332 db lakossági, Tiszaszalkán  1db közintézményi, 3 db üzleti, és 78 db lakossági, Tiszaviden 2 db közintézményi, 8 db üzleti és 160 db lakossági, Vámosatyán 1 db közintézményi, 6 db üzleti és 211 db lakossági, és végül a Bereg szívében, Vásárosnaményban 3 db közintézményi, 31 db üzleti és 212 db lakossági végpont kiépítését vállalta a cég a SZIP pályázatban.

A lakossági fórum végén elsőként a Beregi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás elnökét, Filep Sándort kértük a rendezvény összegzésére.

Ezt követően Sebők Endre pályázatért felelős munkatárs összegezte szerkesztőségünknek, a fórumon elhangzottakat.

Vélemény, hozzászólás?