Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái

Sztrájkkal fenyegetnek a kisvárdai Tungsram dolgozói is – Nagyon alacsonynak tartják a bérüket


A kollektív szerződés leépítések elleni védelmet adó pontjainak felmondása és a bértárgyalások eddigi sikertelensége miatt – írja a Telex.

Illusztráció: MTI Fotó: Oláh Tibor)

Sztrájkbizottságot alakít két szakszervezet a Tungsram-cégcsoportnál, mivel a gazdasági nehézségekre hivatkozva a munkaadó felmondta a 2023-ig érvényes kollektív szerződés leépítéseknél a munkavállalók jogait garantáló pontokat, miközben folyamatosak a leépítések, illetve mert a 2022-es bértárgyalások során nagyon távol van egymástól a munkaadó ajánlata és a dolgozók követelése – adta hírül közös közleményben a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete és a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete.

A két érdekképviselet a kollektív szerződés három pontjának egyoldalú munkáltatói felmondása kapcsán azt kifogásolja, hogy emiatt a vállalatnál akár évtizedeket eltöltő dolgozók 2022 májusa után kevesebb juttatásra jogosultak, ha elbocsátják őket. Ez a vállalatnál eltöltött idő függvényében 2–8,5 havi juttatáscsökkenést jelent elbocsátás esetén a dolgozók számára.

Azt közleményükben a szakszervezetek is elismerik, hogy a hagyományos világítástechnikai termékek piaca egyre szűkül, így ezek gyártása folyamatosan csökken, és idő kérdése, mikor szűnik meg. Ez érinti a cégcsoport mind az öt telephelyét (Budapest, Kisvárda, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa). A felszabaduló létszámot teljes egészében az új és nem lámpagyártással foglalkozó üzletágak várhatóan nem tudják foglalkoztatni.