Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Szőke Tisza – Monumentális falfestményt avattak Vásárosnamény értékeivel a Bereg szívében


szike tisza falfestmeny avato unnepseg vasaronamenyVásárosnamény – „Ne várd, hogy a föld meghasadjon és tűz nyelje el Sodomát, a mindennap kicsiny csodái nagyobb és titkosabb csodák.” Reményik Sándor versének soraival köszöntötte Nagy Csilla, a Vásárosnaményi Ifjúsági Klub vezetője a Balázs József Városi Könyvtár is Művelődési Központban, ahol egy monumentális falfestmény avató ünnepségére került sor.


Köszöntőjét követően lánya, Fehér Luca gyönyörű hangja zengte be a Művelődési Központ auláját, aki a Republic – Ezt a Földet választottam című dalával alapozta meg, az avató ünnepég amúgy is emelkedett hangulatát.

A fenséges énekszó után Nagy Csilla ismertette az alkotás keletkezésének ötletét, melyben elmondta, hogy mögötte látható falfestmény a falon, az általuk készített mindennapi csoda egyike, hiszen mint fogalmazott:

,,Elsősorban attól csoda, hogy a miénk. Mieink a fiatalok, akik készítették, a mi közösségi terünket díszíti és a mi kisvárosunk értékei jelennek meg benne.”

Kifejtette továbbá, hogy a most átadásra kerülő festmény helyén ezek előtt egy vitrin állt, mely tele volt csodálatos keresztszemes alkotásokkal, a Beregszem Egyesület munkáival. A vitrin külső okok miatt lebontani kényszerültek, ekkor fordult meg a fejükben, hogy kerülhetne erre a falfelületre valami festmény, vagy esetleg egy fotómontázs, de ez megmaradt a tervezés szintjén. Megtudhattuk továbbá, hogy egy pályázatnak köszönhetően volt szerencséje volt Amszterdamban járni tanulmányi úton, ahol a Street Art Múzeum meglátogatása is a program része volt. Itt hatalmas falfelületeken, csodálatos festményeket látott, mély mondanivalóval, mely a street art művészi módjában, és mondanivalójában tér el a graffititől. Ekkor született meg az ötlet a fejében, hogy jó lenne valami hasonlót készíttetni itthon is, mint fogalmazott:

,,Évekkel ezelőtt én egy pályázatban kerültem ide, az ifjúsági klubban kezdtem. Azóta vívom a Don Quijote harcomat, hogy minél több fiatal jöjjön be ebbe a közösségi térbe. Elég sokszor vesztésre állok a virtuális térrel és az internet világával szemben. De fel nem adom. És itt értek össze bennem a szálak. Adott egy hatalmas falfelület, megvan a motiváció Amszterdamból, és nagyon sok tehetséges fiatal van a városban. Egy héten keresztül – az I. Vásárosnaményi Street Art tábor keretében – 18 fiatallal és két mentorral elkészítettük, együtt tervezve, és együtt megvalósítva. Bár én csak a háttérmunkás voltam, és az örökös gyönyörködő. Éss leszek annyira merész, hogy azt mondjam ez most egy igazi egyedi munka. Nem tudok ilyen jellegű alkotásról, amelyiken 18 fiatal dolgozott, és akik között van négy testvérpár, aki között két ikerpár. Na ezt lehet überelni! Kimondhatatlanul büszke vagyok rájuk!”

-zárta köszöntőjét Nagy Csilla.

Beszédét követően megköszönte a két mentor, valamint tizennyolc diák áldozatos munkáját, majd elismerő okleveleket nyújtott át számukra. Így elismerésben részesült Szász-Sikó Dalma és Molnár Lajos mentorok, valamint az alkotók Barnai Dóra, Bodnár Éva, Bodnár Gabriella, Fekete Martin, Gerics Vanda Alexandra Jaskó Brigitta, Kósa Eszter, Kovács Petra, Kreknyák Filadelfia Judit, Kreknyák Nataniel, Kuru Dávid, Nagy Dóra, Nagy Zsófia, Nemes Nikoletta, Papp Róbert Tibor, Stefán Enikő, Tóth Barbara Bettina, illetve  Tóth Emese Nóra.

A hála szavait követően a város első embere, Filep Sándor ünnepi köszöntőjét hallgathatta meg a népes számú publikum. Ünnepi beszédét egy Dick Swaab idézettel kezdte, mely így hangzott:

,,Egy festmény nem csupán festékből áll. Olyan alkotás, amelyben tetten érhető a művész agya, technikai tudása és érzelmei, és túl ezeken arra szolgál, hogy elmeséljen nekünk valamit, miközben a mi agyunkból is érzelmeket vált ki. A festékből így lesz szépség, így válthat ki belőlünk csodálatot vagy éppen megdöbbenést. A festéket a művész tölti meg élettel, az élmény pedig a befogadóval folytatott kommunikáció révén jön létre.”

Az ötletgazda, valamint az alkotók áldozatos munkájának megköszönése után, a város értékmegőrző és teremtő munkájáról beszélt. Kiemelte a nem is oly rég alakult hely értéktárat, annak tevékenységét, mely a falfestményhez hasonlóan a hely értékek igyekszik górcső alá venni. Reményét fejezte ki továbbá az iránt is, hogy a most átadott falfestmény is ezen értéktár szerves részét képezi majd a közeljövőben. Kitért továbbá a Vásárosnamény Ifjúsági Klub közösségteremtő erejére is.

A polgármester ünnepi köszöntőjét követően Szász-Sikó Dalma szakmai beszámolója következett, aki a kivitelezés részleteiről, annak technikájáról beszélt. Beszámolójából e mellett megtudhattuk, hogy a falfestményen szereplő vásárosnaményi értékek miért kaptak helyet és szerepet.

Az avató ceremóniát Filéné Huszti Zsuzsa citerajátéka zárta, aki Tiszai dalokat játszott népi hangszerével.