Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Szívszorító megemlékezés: különleges módon tisztelegtek az ’’56-os hősökről Vásárosnaményban


This image has an empty alt attribute; its file name is 1956-os-megemlekezes-vasarosnameny.jpg

Vásárosnamény – Az Ahol a hősöket nem felejtikott mindig lesznek újak mottó jegyében zajlott idén az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseire való emlékezés országszerte, így a Bereg szívéében is. Vásárosnamény önkormányzata 2019. október 22-én tartotta az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett megemlékezését, melyen városi kitüntetések átadására is sor került.

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a Sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én. 

Az előző évekhez hasonlóan koszorúzás, ünnepi programok valamint több intézményben is zajlottak megemlékezések városszerte, így Vásárosnamény önkormányzata által is, melynek idén is a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ színházterme adott otthont. A szép számban megjelent ünnepelni vágyót Zánné Kiss Andrea köszöntötte, majd Filep Sándor polgármester úr méltató szavai után, ünnepi gondolatok hangzottak el dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselőjétől, valamint ünnepi szavalatot mondott Szász Béla. Az ünnepi köszöntőket követően Buzogány Béla színházának, ,,Hőseink csontjai a talpunk alatt” című előadását tekinthették meg a megjelentek. Az ünnepség ezt követően városi kitüntetések átadásával folytatódott, amely a város több pontján zajló koszorúzással zárult.