Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Gazdaság

Szigorodik az élelmiszerkönyv: több hús lesz a húskészítményekben


élelmiszer hús

Szigorodik az élelmiszerkönyv: több hús lesz a virsliben, szafaládéban és egyéb húskészítményekben is. A részletekről Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár beszélt a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Egészséges, biztonságos, jó minőségű magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára; ez a célja az élelmiszerkönyv vörös húsokra vonatkozó szigorításának – mondta az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Zsigó Róbert a 180 percben közölte: az intézkedés révén egyebek között több (legalább 51 százalék) hús lesz a virsliben, szafaládéban és egyéb húskészítményekben.

Az élelmiszerkönyvben újra definiálják, mi pontosan a hús, ma ugyanis olyan anyagok is nevezhetők így, amelyek az államtitkárság szerint nem azok, például az MSM (Mechanically Separated Meat) nevű húspreparátum. A módosítás előírja, hogy a hús kevesebb sót és vizet tartalmazzon, és pontosan meghatározzák azt is, mi a parasztsonka, mennyi húst kell tartalmazni a parasztkolbásznak, ahogy azt is, mi is pontosan a füstölés, hogy aki bemegy a boltba, pontosan tudja, mit vesz – hangsúlyozta Zsigó.

Az államtitkárság természetesen folytatja a vendéglátó és közétkeztetési konyhák szigorú ellenőrzéseit, és keményen bírságol is, hogy megvédje a tisztességes vállalkozókat, a magyar családok pedig biztonságos élelmiszert vásárolhassanak – hangsúlyozta az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a 180 percben. Az elmúlt három év egyébként javuló tendenciát mutat a közétkeztetésben, hiszen kevesebb az ételfertőzéses eset – tette hozzá Zsigó Róbert.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük