Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Súlyos figyelmeztetés érkezett az Elf Barról: fejfájást, szédülést, vérköpést is okozhat


Rövid idő alatt lett igen népszerű a magyar fiatalok körében az illegálisan forgalmazott, „a dohányzás új generációjaként” emlegetett úgynevezett „manórúd”, az Elf Bar. A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szerint eljött az idő arra, hogy megfogalmazza aggodalmait a dohánytermékkel kapcsolatban.

Mit lehet tudni az Elf Barról? Az elektromos cigik új generációja egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható eszköz, amihez gyakorlatilag bárki hozzá tud férni, ha van internetkapcsolata. Nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0 százalékos, de létezik belőle 2-5 százalékos is. A 600 slukkra elegendő, 5 százalékos termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg – olvasható a szakmai állásfoglalásban.

A nikotin önmagában kevésbé káros az egészségre, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, azonban ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, valamint az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya-irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet –jelezte Szondy Klára tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa.

Közleményében a tudományos társaság azt is hangsúlyozta: a trafikokban kapható termékekkel ellentétben az Elf Bar nem bevizsgált termék, emiatt nincsenek róla tudományos információk, ugyanakkor kiszerelésénél, ízesítésénél fogva épp a legveszélyeztetettebb és legkiszolgáltatottabb korcsoportot célozza meg – így a felhasználók akár súlyos mérgezésnek is kitehetik magukat.