Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rusvai Miklós: Covid volt, van és lesz. A koronavírus velünk van, csak megszelídült!


Covid volt, van és lesz. A koronavírus velünk van, csak megszelídült. – jelentette ki az RTL reggeli műsorában Rusvai Miklós. A virológus szerint a vírus a felbukkanása óta jelentősen átalakult, a súlyos lefolyású, számos halálesetet okozó betegség mára egy náthabetegség lett.

Sok embernek okoz légzőszervi megbetegedést, de kórházba, lélegeztető gépre szerencsére már nem küld senkit

– mondta.

Rusvai szerint a pandémia idején tapasztalható globális pániknak volt alapja, és a vakcinázás is – köszönhetően többek között Karikó Katalinnak – jó válasz volt a járványra, ez életeket mentett. Ennek köszönhetően nem csak a vírus szelídült, de az emberi test is megváltozott, az immunrendszerünk felkészültebben várja az esetleges találkozást ugyanazzal a vírussal.

A virológus szerint az iskolakezdésnél volt egy légzőszervi megbetegedési hullám, amelyben a különböző vírusok mellett a koronavírusok, így a Covid is részt vett. Beszélt a posztcovidról is, amely szerinte hosszú távon is velünk marad, azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy a gyengült vírus is tud-e posztcovid szindrómát okozni. Egyelőre ugyanis a hónapokkal, évekkel ezelőtti megbetegedések kiértékelése és feldolgozása zajlik, hiszen ez mindig egy utánkövetés.

Rusvai arra a kérdésre, hogy szükséges-e újabb oltás beadatni, azt mondta, hogy szerinte egyre inkább a visszatérő felülfertőződés fogja fenntartani az emberek immunitását. – Úgy vélem, a magam immunizálását megoldja az, hogy közösségbe járok és időnként elkapom a vírust – mondta a virológus, aki azoknak javasolta az oltást, aki rizikócsoportba tartoznak.

Ezt megerősítette egy közelmúltban ismertetett kutatás, amely szerint most a 60 év felettieknél sürgető az immunitás megerősítése, mert védettségük az idő múlásával csökkent.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük