Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Rövidesen újraindul a vonatközlekedés Ukrajna és Magyarország között

Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter Telegram-csatornáján jelentette be a hírt, miszerint heteken belül újraindul a vonatközlekedés Ukrajna és Magyarország között.

A tárcavezető tájékoztatása szerint június elejétől az Ukrzaliznicja állami vasúttársaság újraindítja a nemzetközi vasúti közlekedést Magyarország és Ausztria felé. A visszaállás a Csap–Záhony és a Kijev–Bécs vonatjáratokra vonatkozik.

Kriklij kiemelte, hogy tárgyalásokat folytatnak a lengyel vonattársasággal a járatok újraindításáról.

A miniszter arra is kitért, hogy a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett lehet majd utazni. Továbbá arra kérte az utazókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a külügyminisztérium honlapján és az ukrajnai külképviseleteken a célországban bevezetett korlátozó intézkedésekről.

Mikola Tiscsenko parlamenti képviselő, a Nép Szolgája párt frakciójának helyettes vezetője szintén Telegram-csatornáján arról írt, hogy múlt heti kárpátaljai látogatásának eredményeként arról számolhat be, hogy nyártól újraindul a nemzetközi vasúti utasforgalom Ukrajna és Magyarország között. A Nép Szolgája kárpátaljai megyei szervezetének nemrég megválasztott vezetője kiemelte, hogy erről már előzetesen meg is állapodott a két ország vasúttársasága.

Az Ukrzaliznicja állami vasúttársaság csütörtök délelőtt hivatalos közleményben erősítette meg, hogy június elejétől újraindítja vonatjáratait Kijev és Bécs, valamint Csap és Záhony között. Mint Ivan Jurik, az Ukrzaliznicja igazgatótanácsának helyettes elnöke elmondta, a megfelelő megállapodásokat az ukrán fél már megkötötte Magyarországgal és Ausztriával.

Mindeközben már más, nem hivatalos forrásból is arról értesültünk, hogy két héten belül újra közlekedik majd a Csap-Záhony járat

Az ukrán kormány a koronavírus-fertőzés elleni védekezésre hivatkozva több mint egy évvel ezelőtt, 2020. március 17-én állította le minden szomszédos országgal a nemzetközi vonatközlekedést. Az elmúlt 14 hónapban Kárpátaljáról kizárólag közúti határátkelőn lehet eljutni Magyarországra, ami sokaknak okoz problémát, fejtörést.

Forrás:

KISZó