Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Riasztást adott ki a rendőrség: újra érkeznek a csaló telefonhívások, egy hívás milliókba is kerülhet


Újra érkeznek a csaló telefonhívások. Nemrégiben egy időskorú tett feljelentést a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon, miszerint a délelőtti órákban egy férfi magát ügyvédnek kiadva hívta fel, és közölte, hogy lányát fegyver és kábítószer birtoklása miatt a rendőrség letartóztatta. Közölte, hogy 10 millió forint ellenében el tudja intézni, hogy szabadlábra helyezzék. Az idős asszony a belvárosban megbeszélt találkozón sajnos nagy összeget adott át a csalónak.

A sértett ezt követően telefonon beszélt a lányával, és ekkor vált számára világossá, hogy bűncselekmény áldozatává vált. A következő napokban több bejelentés is érkezett a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint idős személyeket csalók hasonló módon kíséreltek meg tévedésbe ejteni. Az illetékes rendőrkapitányságok az eseteket büntetőeljárás keretében vizsgálják.

A csaló telefonhívás felismerése

A rendőrség az esetek kapcsán felhívja a figyelmet, hogy amennyiben olyan telefonhívás érkezik ismeretlenektől vagy magukat rendőrnek, ügyvédnek, ügyésznek kiadó személytől, amelyben letartóztatásba került gyermekük szabadlábra helyezésének elintézéséért pénzt kérnek, azt mindenki kezelje különös körültekintéssel, és ellenőrizze a közölt esemény valódiságát!

A hasonló bűncselekmények felismerése és az áldozattá válás elkerülése érdekében felhívják a figyelmet, hogy az úgynevezett unokázós csalók szinte minden esetben vezetékes telefonon és jellemzően az esti órákban hívnak fel idős – hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó – egyedül élő embereket. Előfordul, hogy előzetesen már feltérképezték leendő áldozataik életkörülményeit, információik vannak az életkorukról és arról, hogy valóban egyedül élnek-e.

Az elkövető esetenként rendőrként, mentősként vagy tűzoltóként mutatkozik be, vagy a kiszemelt áldozat hozzátartozójának adja ki magát, esetleg azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Az elmondott történet szerint egy közeli hozzátartozó valamilyen bajba került, például autóbalesetet szenvedett, vagy tartozása van, és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, ékszerekért.

A rendőrség tanácsai

A csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek hívásuk során, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak. A rendőrség az alábbi tanácsokat adta a baj elkerülése érdekében:

  • Azonnal ellenőrizni kell a hívás valóságtartalmát!
  • Hívjuk fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!
  • Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívjuk fel, és tájékozódjunk!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsük a rendőrséget!
  • Ne beszéljünk idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyekről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.
  • Soha ne nyissunk ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, soha ne adjunk nekik pénzt!
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzük meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
  • Ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!