Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Riadót fújt a hatóság: Több tízezer magyar van komoly veszélyben, ha ezen településeken él, inkább maradjon otthon!


Az elmúlt napokban a nyugodt időjárás hatására sokfelé feldúsultak a légszennyező anyagok a légkörben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint február első napjára elsősorban a szálló por (jelen esetben a PM2,5) mennyisége növekedett meg jelentősen a levegőben – írja az Időkép.

Miskolc, 2019. február 19.
Kémény füstöl Miskolcon 2019. február 19-én. Miskolcon folyamatosan romlik a levegõ minõsége, ezért elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát.
MTI/Vajda János

Nyolc településen veszélyes a levegő

A Sajó-völgy városainak levegője ismét a legszennyezettebbek közé tartozott február 1-jén, de az ország más tájain is találunk olyan városokat, településeket, ahol veszélyes szintet ért el a levegő minősége. Az érintett települések: Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Salgótarján, Tököl, Kaposvár és Sarród.

Ezen kívül még 12 helyen érte el az egészségtelen szintet a levegőhigiénés index. Ezek a városok a következők: Debrecen, Eger, Szeged, Kecskemét, Budapest, Százhalombatta, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Pécs, Ajka és Győr.

További 11 mérőponton pedig kifogásolt a levegő minősége, de ezeken a helyeken néhol a PM2,5 mellett a PM10 is feldúsult a levegőben.

Az Időkép előrejelzése szerint a következő napokban egyre többfelé lesz szeles az idő. Az ország nagy részén megélénkül, megerősödik a nyugati-északnyugati szél, néhol időnként viharos széllökésekre is számítani kell, ami jelentős javulást hozhat a levegő minőségét illetően, viszont a hétvége folyamán délnyugaton még általában gyenge, mérsékelt marad a légmozgás.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük