Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Gazdaság

Rengeteg cégnél ugrik a cafeteria jövőre!


cafeteria

Egyre kevesebben számíthatnak cafeteriára, ugyanis a hazai kkv-k közel kétharmada nem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit a következő egy évben. A legnépszerűbb juttatási forma továbbra is az étkezési hozzájárulás, amelyet a munkába járás költségtérítése és a SZÉP-kártya követ. 

A félévkor tapasztalt enyhe javulást követően folytatódik a gyakorlatilag négy éve tartó csökkenő trend, amellyel újabb mélypontot ért el a cafeteriát tervező cégek aránya. Jelenleg a vállalkozások mindössze 39 százaléka kalkulál a béren kívüli juttatások valamelyik formájával, ez az utóbbi tíz év legalacsonyabb aránya. „A 2008-as csúcsidőszakhoz képest most fele annyi kkv tervez béren kívüli juttatásokkal” – mondta a K&H kkv bizalmiindex-kutatás legutóbbi adatairól Kovács Viktor Zoltán, a bank kkv marketing-főosztályvezetője.

A különböző elemek népszerűsége egyaránt csökkent az előző negyedévhez képest, egyedül az utazási hozzájárulásnál történt enyhe javulás. Továbbra is egyértelműen az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb cafeteriaelem, annak ellenére, hogy 32 százalékról 28 százalékra csökkent azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akik a közeljövőben szeretnék alkalmazni. Ezt követi a közlekedési költségek megtérítése (17 százalék) és a SZÉP-kártya (10 százalék), míg a pénzbeli jutalmat nyújtó cégek aránya a felére esett vissza (5 százalék).

A béren kívüli juttatás alkalmazásának gyakorisága minden ágazatban jelentősen csökkent. Az ipari, építőipari és a mezőgazdasági cégek harmada tervezi cafeteriával támogatni dolgozóit a következő egy év során, míg a kereskedelmi (40 százalék) és a szolgáltató (42 százalék) szektorban ennél kedvezőbb a helyzet. A különböző méretű cégek közül a mikrovállalkozások alkalmazottai számíthatnak a legkevésbé (35 százalék) cafeteriára, a kis- és középvállalkozásoknál viszont ez az arány egyaránt 43 százalék.

Régiós szinten jelentős eltérés mutatkozik a cafeteria alkalmazásának gyakoriságát illetően. „Dél-Dunántúlon a legkedvezőbb a helyzet, itt a cégek 48 százaléka fogja támogatni dolgozóit a béren kívüli juttatások valamelyikével, ezzel szemben Észak-Magyarországon csupán fele ennyi cég gondolkozik így” – tette hozzá a szakember.

HVG


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük