Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái

„Rákos fiának” gyűjtött a szabolcsi pár: 13 millió forintot csaltak ki áldozataiktól


Fotó: police.hu

Gupcsu Zoltán zászlós, Nagykálló körzeti megbízottja kiderítette, hol bujkál egy bíróság által körözött csaló. Az is hihetetlen, hogy S. Istvánnénak (65) és S. Jánosnak (46) még mindig utalnak pénzt megtévesztett emberek, hogy a rákbetegnek hazudott férfi életét megmentsék – írja a police.hu.

Ugyan ki gondolná egy választékosan beszélő, idős nő telefonos könyörgését hallva, hogy csalóval van dolga? Sajnos sokan! S. Istvánné és fia, S. János ügyében 2021 tavaszán azzal a gyanúval zárta le a nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya, hogy a nő 160 sértettől több mint 13 millió forintot csalt ki azt állítva, a fia daganatos beteg, noha ez nem volt igaz.

 „Kérem, segítsen! Az egy szem gyerekem meg fog halni, ha ezt a gyógyszert nem tudom megvenni neki!”

– esdekelt a nyugdíjas asszony sírós hangon, és a felhívott magánszemélyek és cégvezetők sorra utaltak neki a megadott bankszámlaszámra. Egy alapítványt is meggyőzött arról, hogy S. János rákbeteg, miután a férfi hamisított orvosi igazolást is benyújtott hozzájuk. Ez az alapítvány az elmúlt hét évben 4 millió forinttal támogatta őket. A büntetőpert a Nyíregyházi Járásbíróságon kezdték volna 2021 októberében, de érdemben később sem indult meg, mert egyik vádlott sem jelent meg a tárgyaláson. Az idézést sem vették át, ezért idén szeptember 26-án körözést adtak ki velük szemben.

Gupcsu Zoltán nyomozása Kállósemjénben indult, aztán Budapesten ért véget. Kiderített ugyanis, hogy a nő, Erzsi néni egy XII. kerületi ingatlanban egy idős hölgyet gondozott.

Közben nyíregyházi zsaruk a csaló nő szintén csaló fia után kutattak, aki december elején akadt fenn egy közúti ellenőrzésen az Encsi Rendőrkapitányság illetékességi területén. Róla az derült ki, hogy nyíregyházi albérletben húzta meg magát. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy ő rendelkezik az anyja számlájához tartozó kártyával, mert folyamatosan ürítette, főleg nyíregyházi bankautomatákat használva. Havi átlagban 7-800 ezer forint érkezett S. Istvánné bankszámlájára 15-20 adományozótól.

A bíróság elrendelte S. Istvánné és S. János letartóztatását, akiket az ügyészség 160 rendbeli csalással és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádol. A férfi korábban lopásért kapott felfüggesztett börtönbüntetést, és az ügyészség kérelmezte, hogy ezt is hajtsák végre. Egyelőre nem érkeztek további feljelentések, de feltételezni lehet, hogy a csaló páros ellen újabb rendőrségi eljárás indul.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük