Közzétette - Kategória - Nyírség hírei, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Példamutató nőket díjaztak: kitüntetést kapott a penészleki Idősek Otthon vezetője is


Fotó: Facebook

Budapest – A Nők Magyarországért Klub olyan példamutató nőket díjazott Budapesten, akik bátor, kiemelkedő munkát végeztek a koronavírus-járvány terjedésének első hulláma alatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei is van a Nők Magyarországért-díj kitüntetettjei között. Több, mint 12 ezren szavaztak a Nők Magyarországért díj jelöltjeire, négy kategóriában.

Az ünnepségen Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter, a klub elnöke azt mondta: olyan embereket ismertek el, akik a “frontvonalban harcoltak”, de nem kerültek reflektorfénybe.

A Nők Magyarországért díjat azért hozták létre, hogy a hölgyek erőt meríthessenek belőle – hangoztatta, jelezve, az elismerést hagyományteremtési céllal alapították.

Ha valaki elveszíti a látását vagy a hallását, akkor más érzékszervei élesebbé válnak – folytatta. A járványhelyzet alatt az emberek eltakarják a szájukat és az orrukat, azonban a szemüket, a fülüket és a szívüket nem. Ebben az időszakban tisztábban lehet látni, hallani és érezni, észrevenni a mindennapi hősöket – fogalmazott.

A díjazottak betegekről, gyermekekről, idősekről gondoskodnak, ezek történelmi erények – hangsúlyozta Novák Katalin.

A miniszter elmondta: bár az ötszáz jelölt között nem igazán lehet rangsort felállítani, egy szakmai zsűri kiválasztott közülük húszat. Az ő nevüket bocsátották közönségszavazásra, és több mint tizenkétezer voks döntött a négy fődíjasról.

Novák Katalin kitért arra, hogy a nők minden nap újraterveznek. Át kell alakítaniuk a napirendjüket, ha például lázas lesz a gyermekük vagy nem megfelelő helyen hajtanak le az autópályáról.

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos arról beszélt, hogy a járvány első hulláma megrendülést hozott az emberek életébe, ebből pedig termékeny gondolatok születtek.

A díjakat négy kategóriában osztották ki: egészségügy, oktatás, szociális ellátás, egyéb. Csaknem ötszáz jelölés érkezett. Minden kategóriában öt nőt tüntettek ki, közülük egy-egy fődíjast is elismertek, a közönségszavazás nyerteseit. A csoportok fődíja bruttó 5 millió forint pénzjutalommal jár.

Egészségügyi kategóriában Fábián Barbara, az oktatás világából Balatoni Katalin, a szociális ellátás területéről Klenik Sándorné nyert,, aki a penészleki Idősek Otthon vezetőjeként igyekezett szinte a nap 24 óráját a lakókkal tölteni, gondoskodott róluk, megnyugtatta őket és változatos programokkal színesítette az együtt töltött időt.

az egyéb kategóriában pedig a Pécsi Tudományegyetemhez tartozó Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának női tagjai kapták a fődíjat.

A kitüntetetteket a Nők Magyarországért Klub egy-egy tagja méltatta.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára azt mondta: Fábián Barbara ápolónő, Novaj község orvosi asszisztense a veszélyhelyzet teljes ideje alatt azon dolgozott, hogy tájékoztassa a lakosságot a járvány kockázatairól, a megelőzés hasznosságáról. Megszervezte a maszkgyártáshoz szükséges anyagok beszerzését, majd a védőfelszerelések szétosztásában is főszerepet vállalt, mindezt egyedülálló háromgyermekes anyaként, szabadidejét nem kímélve.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés korábbi elnöke arról beszélt, hogy a pedagógusok vezetik közösségük tagjait. Balatoni Katalin néptáncpedagógus nem csupán Magyarországon látta el tevékenységét, hanem a Kárpát-medence, sőt a világ magyarságának biztosított online tartalmat a gyermekek oktatásához. Munkájában mindig jelen van az össznemzeti szempont.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó azt mondta, a szociális ellátás “aranyérmese”, Klenik Sándorné mindenét odaadta azért, hogy idős embereknek segítsen. Elment az unokáitól, hogy beköltözhessen intézménye lakói közé, őket bátorítsa, a kialakult feszültséget enyhítse. Ő is aktív szerepet vállalt a maszkgyártásban.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt hangoztatta, hogy a Pécsi Tudományegyetemhez tartozó Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának női tagjai reggeltől késő estig komoly szellemi munkát végeztek. Gyógyszeralapanyagokat vizsgáltak abból a szempontból, hogy gátolják-e a koronavírust. Gyakran teljes védőöltözetben dolgoztak, tehát fizikailag is megterhelő feladatokat láttak el.

MTI