Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Pár nap és kapható a mézédes magyar dinnye  – Drága, de jó minőségű lesz idén


Idén tényleg „mézédes” lehet a dinnye, remélhetőleg nem csak a vevőcsalogatás kedvéért írják majd ki az útmenti táblákra. Habár a forróság számos problémát okoz a mezőgazdaságban, a dinnye kifejezetten szereti, ha süt rá a nap.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője szerint ráadásul egy új technológia is segíti a dinnye termesztését, hiszen a fóliával fedett „alagutak” mellett komplett fóliaházakban is várják a szüretelést a dinnyék.

Mártonffy Béla szerint ugyanakkor ezeknek még legalább 10 nap kell, hogy a vásárlókhoz kerüljenek, a hazai piacot pedig még nem tudják teljes egészében ellátni a termelők. A sárgadinnye viszont már most beérett, és a görögdinnye is ígéretes szezon elé néz.

Mártonffy kiemelte, hogy az elmúlt két-három évben „megviccelte” a termelőket az időjárás, most azonban szépen fejlődnek a növények, a normál termés mellett pedig a minőség is jó lesz – számolt be róla az Infostart.

Mivel az elmúlt években több dinnyefajtát is meghonosítottak Magyarországon, így a szezon hossza is jelentősen kitolódott, a szakember szerint júliustól egészen szeptember közepéig számíthatunk dinnyére idehaza. Mindazonáltal a szabadföldi dinnyék akár 30-40 százalékkal is megdrágultak a tavalyi évhez képest.