Közzétette - Kategória - Beregi Múzeum, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Ősi beregi tojásfestési technikákkal ismerkedhettek a vásárosnaményi gyerekek a Beregi Múzeumban

Ősi beregi tojásfestési technikákkal ismerkedhettek a vásárosnaményi gyerekek a Bereg Múzeumban (1)
Vásárosnamény – A beregi tájegység és annak központja, Vásárosnamény számos, több generáción át hordozott hagyománnyal ékeskedik, melyet a Beregi Múzeum vezetője Varga János és munkatársai folyamatosan igyekeznek méltóképpen ápolni illetve átadni a most felnövekvő generáció számára. A múzeum szervezésében számtalan ilyen program látott már napvilágot, melyből az egyik legnépszerűbb húsvét közeledtével, a beregi hagyományokra visszavezethető tojásfestés programsorozatuk.

A múzeumpedagógiai foglalkozás során az Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy csoportja próbálhatott ki több, ősi beregi tojásfestési technikát, valamint megismerhették a hagyományos beregi motívumokat és locsolóverseket is tanulhattak, mely elődeink tollából fakadt hajdan.
A játékos foglalkozáson többek között a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos kérdések felvetése, története illetve locsolóversek megismerése és megtanulása is a program szerves részét képezte. A különleges program apropóját az a húsvét adta, mely az egyik legfontosabb ünnep a keresztények számára, ennek köszönhetően Magyarországon, ahogy a Beregben is számos szokás, hagyomány alakult ki és maradt fenn ezzel kapcsolatban. Húsvétvasárnap inkább az egyházi szertartásokhoz szorosabban kötődő szokások és hiedelmek dominálnak, az ünnep másodnapján pedig a népszokásoké és a családi vendégségeké a főszerep. A tojások díszítése és ajándékozása ősi időkre nyúlik vissza és sokkal régebbi a kereszténységnél. Már a kezdetekben is nagy jelentőséget tulajdonítottak a tojásnak és termékenységi szimbólumként tartották számon. A tojásdíszítés hagyománya szintén egészen az ókorig nyúlik vissza, és ez a szokás a kereszténység elterjedése után is fennmaradt. A kereszténység elterjedésével a tojásnak már más jelentést is tulajdonítottak – a sírjából feltámadó Krisztust szimbolizálta. A tojások vörös színe pedig Jézus Krisztus vérének, az emberiség megváltásának lett a jelképe. Manapság ugyan a legtöbb ember számára a húsvéti tojás csupán szép dekoráció és kedves ajándék a hétfőn érkező locsolók számára, de itt a Beregben, a Beregi Múzeum munkatársai igyekeznek ezen hagyományt évről-évre feleleveníteni. A tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete.
Ősi beregi tojásfestési technikákkal ismerkedhettek a vásárosnaményi gyerekek a Bereg Múzeumban (3)
A foglalkozás kezdetén Szász Csaba múzeumpedagógus köszöntötte a jelenlevőket, aki két régi beregi tojásfestési hagyományt is felelevenített, mint a berzselés és a viaszos technika. A két technika sajátosságait játékos formában mutatta be a gyerekeknek, majd szemléltette annak eszközeit és a festés teljes részfeladatait. A tojásfestéshez, ahogy a foglalkozás alkalmával is bármilyen tojás felhasználható volt.

elvalaszto2

Ősi beregi tojásfestési technikákkal ismerkedhettek a vásárosnaményi gyerekek a Bereg Múzeumban (4)
A diákok két részre bontását követően Szász Csaba mutatta be a viaszolt, írott tojások készítését írókával vagy népies szóval kicével. A viaszolt, írott tojások készítéséhez elengedhetetlen eszköz ez, melyet a Múzeum munkatársai egy vékony, kis fadarabkára fonallal egy kis fémcsövecskét erősítetve készítettek el a foglalkozás előtt. Amint elég meleg volt a viasz, már rajzolhattak is a tojásra közösen, saját kezűleg rajzolhattak szebbnél-szebb mintázatot a tojásokra.

elvalaszto2

Ősi beregi tojásfestési technikákkal ismerkedhettek a vásárosnaményi gyerekek a Bereg Múzeumban (2)
Tóthné File Dóra és Filepné Kiss Renáta ezt követően lépésről-lépésre bemutatta a gyakorlatban is a régi tojásfestés menetét, a berzselés. A hagyományos tojásfestési technikák között a berzselé s az egyik legtermészetesebb és talán a legszebb. Ehhez szükségeltetik több zsenge, különleges formájú levél, esetleg virág a díszítéséhez. A Múzeum munkatársai többféle levelet, virágot gyűjtöttek, így változatos és szebbnél-szebb minták születtek a végén. Ezt követően nejlonharisnyát hasítottak tenyérnyi darabkákra, majd cérna segítségével a harisnyát szorosan a tojásra erősítették úgy, hogy ne szivárogjon a levelek alá a festőlé. A berzseléssel készült tojások hagyományosan barna színűek, ezt a színt a vöröshagyma felső héjának főzetéből nyerték a foglalkozás során.
elvalaszto2
Ősi beregi tojásfestési technikákkal ismerkedhettek a vásárosnaményi gyerekek a Bereg Múzeumban (5)

A tojás előkészületei és mintázatának megrajzolása után a tojások kifőzése következett. Amíg a hímzett tojások a fazékban rotyogtak a múzeum munkatársai, régi beregi locsolóversek felidézésével múlatták az időt a gyerekekkel. A gyerekek ezt követően megcsodálhatták a Múzeum állandó és időszaki kiállításait. Bakó Zoltán idegenvezetése mellett megtekinthették a múzeum festett tojás gyűjteményét is, melynek gyűjtése még az intézmény alapítója, Csiszár Árpád kezdeményezésében valósult meg. A foglalkozás végén számtalan szebbnél-szebb, egyedileg dekorált tojás készült el, mely közben az aznap tanult verseket idézték és énekelték el kórusban, a múzeum dolgozóinak legnagyobb örömére.

Vélemény, hozzászólás?