Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Országszerte egyre nagyobb a gond szakellátásokkal – ezek a legproblémásabb területek


Számos kórházban és rendelőben akadozik az ellátás, a hatóságok szerint azonban egyetlen beteg sem marad orvosi segítség nélkül.

Fotó: Getty Images

nepszava.hu arról számolt be, hogy az idén már legalább 150 esetben kellett beavatkoznia a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), azért, hogy pótolja az ellátásból helyenként kieső szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy egyes kórházak vagy rendelőintézetek időlegesen nem tudtak biztosítani bizonyos szakellátásokat.

Ezek között vannak néhány órás, egy-két napos, illetve annál jóval hosszabb szolgáltatás kiesések is. A néhány órás „üzemszünet” főként fővárosi ügyeleti ellátókra jellemző.

A portál az NNK úgynevezett kijelölő határozatai alapján megírta, hogy a például Zirci kórház szakrendelőjébe tavaly júniustól idén márciusig nem tudtak fül-orr-gégészt találni.

Ajkán az elmúlt két évben nem működött a gyermekgyógyászati és a tüdőgyógyászati ellátás,

ami miatt a rászorulóknak a mintegy 80-90 kilométernyire lévő székesfehérvári, győri, szombathelyi, illetve zalaegerszegi kórházba kellett utazniuk diagnózisért vagy kontrollvizsgálatra.

Ózdon tavaly januártól idén februárig nem volt fül-orr-gégészet.

Várpalotán az év első hónapjaiban az ultrahang vizsgálatokat felfüggesztették, a nefrológiai szakrendelésük pedig tavaly májusától idén februárig nem működött. Egerben februártól nincs fogszabályozást végző szakorvos, a gyerekeket vagy 88 kilométerre, Miskolcra, vagy 130 kilométerre, Budapestre kell vinniük a szülőknek.

Ugyanakkor Ajkán szakorvos hiánya miatt júliusban és augusztusban nincs endokrinológiai szakrendelés a daganatos betegek számára.

Pápán a röntgenberendezés hiánya miatt nem működik a fogászat, és az intézmény vezetője nem is tudja, hogy mikor lehetne újraindítani az ellátást. Az országos tisztifőorvos ezért a várostól 50 kilométerre lévő Veszprémbe irányíttatta a betegeket.

A lap szerint a határozatok áttekintésekor az látszik, hogy

tipikus hiányszakma a neurológusoké, a pszichiáterekké, de a nőgyógyászok és a neonotológusok is gyakran hiányoznak az állami ellátásából.

Ugyanakkor a szolgáltatási szünetek érintik például fül-orr-gégészek, szemészek, belgyógyászok, tüdőgyógyászok, a stroke ellátásban nélkülözhetetlen ideggyógyászok, fogszabályozó szakorvosok, érsebészek rendeléseit és ügyeleteit is.

A portál azt írja: “a szolnoki kórház humánerőforrás krízise már a Holdról is látszik.” Májusban, júniusban és júliusban már a szülészeti ügyeletet sem tudták kiállítani. Ezért a kismamákat Budapestre, Debrecenbe, Karcagra vagy Mezőtúrra küldik a Tisza-parti városból.