Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnamény SE, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Országos elismerésben részesült Kulcsár Judit, a vásárosnaményi Babus kollégium vezetője

Vásárosnamény – Intézményünkben a pedagógiai tevékenység tervezése, értékelése, a tartalmi elemek megújítása és újra gondolása már gyakorlattá vált. Elmondhatjuk, hogy a Babus Jolán Középiskolai Kollégium térségünkben az elismert szakmai műhelyek közé tartozik, hiszen rendszeresen ad otthont a különféle programoknak, rendezvényeknek, melyekre szívesen várjuk az érdeklődő intézmények, kollégiumok pedagógusait.

Az Arany János Kollégiumi Szakközépiskolai Programot 2007 óta működtetjük sikeresen, így egyfajta elismerésnek is tekintjük, hogy idén megszervezhettük az AJKP-AJKSZP tanévnyitó rendezvényt és szakmai napot. A rendezvényre a vásárosnaményi Hunor Étterem konferenciatermében került sor.

A program délelőtt tíz órakor kezdődött, Balog Sándor, kollégiumunk 10. évfolyamos pincér tanulója tangóharmonikán adott elő egy romantikus darabot, mellyel kellemessé varázsolta a megnyitó hangulatát. Kulcsár Judit intézményvezető köszöntötte vendégeinket, akik az ország minden tájáról érkeztek hozzánk 17 nevelési-oktatási intézmény képviseletében. Ezt követően Pásztor Gyula Csabáné, a Kisvárdai Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében elismeréssel szólt arról az áldozatos munkáról, amelyet a programban dolgozók végeznek a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása érdekében. Végül Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere mondott köszöntőt, kifejezve örömét, hogy egy újabb jelentős szakmai rendezvénynek adhatott otthont a város.

A köszöntések után előadásokra került sor. Elsőként Orbán Anikó EMMI osztályvezető, az AJP szakmai felelőse tartott tájékoztatást a programokról, összegezve az elmúlt tanév monitoring vizsgálatainak tapasztalatait. Ezután Lugosi Szabó Gergely tanügyigazgatási referens az Agrárminisztérium képviseletében „Fenntartói aktualitások, dilemmák” címmel a programok finanszírozásának aktuális kérdéseiről beszélt, a változásokkal együtt is hangsúlyozva azok szerepét az esélyteremtésben. Az elhangzottakkal kapcsolatban természetesen lehetőség volt kérdéseket feltenni.

Egy rövid szünet után Kulcsár Judit intézményvezető és Kovács József, a Vásárhelyi cseresnyés Kollégium vezetője prezentációkat mutattak be, melyben megelevenedtek az Arany János Programok legemlékezetesebb pillanatai.  A jelenlevők számára kedves és mindenképp emlékezetes események villantak fel a bemutatók során.

A visszatekintés percei után elismerések adományozására került sor.  Albirt Andrea, kollégiumunk intézményvezető-helyettese emlékérmet és oklevelet adott át a programokat támogató illetve megvalósító tevékenységért.  Támogatóként Orbán Anikó EMMI osztályvezető, az AJ programok szakmai felelőse és Spohn Beáta tanügyigazgatási programfejlesztési referens részesült elismerésben. A megvalósításban kiemelkedő tevékenységet végző pedagógusok közül Brahmi Ilona, Szolnok Városi Kollégium intézményvezetője, Kulcsár Judit, a Babus Jolán Középiskolai Kollégium intézményvezetője, Szmolinka Józsefné nyugalmazott intézményvezető Nyírbátorból, Szálkai József AJKSZP programgazda Hajdúböszörményből és Csenki Attila kollégiumi nevelőtanár Kiskunfélegyházáról vehettek át emlékérmet érdemeik elismeréseként.

A program második felében meglepetés műhelymunkára került sor. A résztvevők négy csoportban különböző érdekes, játékos feladatokat oldottak meg, melyek között voltak villámkérdések, szórejtvények, képfelismerés. A feladatok megoldásához igazi csapatmunkára volt szükség, valamennyien nagyon jól szórakoztunk!

A rendezvény másik helyszínén, a Babus Kollégiumban párhuzamosan az intézményi jó gyakorlatok validálása zajlott Molnár Lajos mentor irányításával és az AJKP- AJKSZP intézmények által delegált képviselők részvételével.

A tanévnyitó rendezvény és szakmai nap ebéddel zárult, melyen alkalom nyílt a kötetlen, jó hangulatú beszélgetésre, tapasztalatcserére. A visszajelzések alapján tartalmas, sikeres napot zárhattunk.

Albirt Andrea

intézményvezető-helyettes