Közzétette - Kategória - Közélet, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Óriási munkaerőhiány: se tűzoltó, se egészségügyi dolgozó, se közalkalmazott

tuzolto12

15-20 százalékos létszámhiánnyal küzdenek a tűzoltóságok országszerte a tűzoltó szakszervezetek szerint. A szolgálati csoportok hiányzó tagjait pedig egyre nehezebb pótolni, újoncok ugyanis – a rossz fizetés miatt – alig jelentkeznek tűzoltónak. Az alacsony bérek miatt munkaerőhiány van az egészségügyben is, de összességében az egész állami szektorban gondot okoz, hogy nincs elegendő szakember.

A szakszervezetek szerint egyre kevesebb az olyan tűzoltó, aki kivonul, ha valahol lángol egy épület, vagy ha egy bajba jutott autóst kell kivágni a roncsokból, vagy ha esetleg egy rémült cicát kell lehozni egy háztetőről.

Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet társelnöke Antalfi Zsolt szerint azért nincsenek jelentkezők a pályára, mert a kezdő tűzoltók 150-160 ezer forintos bérénél jóval vonzóbb fizetések is elérhetőek a piacon, mégpedig jóval könnyebb munkákért.

A szakszervezetek szerint a tűzoltóságot legalább 200-250 ezer forintos nettó fizetéssel lehetne újra vonzóvá tenni a fiatalok számára. A Katasztrófavédelem szerint azonban nincs létszám-probléma, a beavatkozó tűzoltói beosztásoknak csupán négy százaléka betöltetlen. A Belügyminisztériumot hiába kérdeztük a bérekkel kapcsolatban.

Az alacsony bérek és a túlzott leterheltség az egészségügyben is gondokat okoznak: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint legalább 26 ezer orvos és ápoló hiányzik a rendszerből, a szakdolgozói hiány pedig még az orvoshiánynál is jelentősebb. Ezt azonban a kormány nem így látja.

A munkaerőhiány a köztisztviselőket és közszolgálati dolgozókat is komolyan érinti az MSZP alelnöke szerint. Komjáthi Imre úgy véli: a hivatalokban azért dolgoznak többet heti 40 óránál, mert túl sok munka jut túl kevés dolgozóra.

atv.hu

Vélemény, hozzászólás?