Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Orbán Viktor újabb intézkedéseket jelentett be: ezek a döntések nagyon sok embert érintenek

Facebook-oldalán jelentette be Magyarország miniszterelnöke, milyen új gazdasági intézkedésekre lehet számítani.

Orbán Viktor / Fotó: Facebook-videó

Új gazdasági intézkedésekről döntött a kormány, melyekről Orbán Viktor a Facebook-oldalán számolt be.“A járvány második hulláma egész Európában újabb csúcsokat ostromol. A vírus támadásával szemben azb orvosaink, az ápolóink és a kórházaink jól állják a sarat. A kormány a védekezéshez szükséges minden eszközt biztosít a számukra” – kezdte Orbán Viktor a videójában. “A vírus azonban nem csak az emberek egészségét, de a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta. Ezért járvány idején az emberi élet mellett a családokat és a vállalkozásokat is védenünk kell. Nekünk minden élet és minden munkahely számít.”

Orbán Viktor elmondta, a gazdaságvédelmi akcióterv kieglszítéseként négy döntést hoztak.

  1. A családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg. Csak annak kell felkeresnie a bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja a hitelét.
  2. A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltség kétharmadának elengedésével, átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák, az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.
  3. A kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet és ők a legsérülékenyebbek a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.
  4. A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású, lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.