40 eve varos vasarosnameny
Petárda, tűzijáték

fotó: Internet

Most is kemény kézzel csapnak le azokra, akik illegálisan kereskednek vagy használnak pirotechnikai eszközöket. Számtalan olvasónk kérdésként vetette fel, hogy mit szabad és mit nem szilveszterkor, mit lehet és mit nem lehet használni, hány éves kortól vehetünk tűzijátékot, meddig durrogtathatunk?

Összeállításunkból minden kiderül!

Igazából mindegy is, hogy milyen az aktuális szabályozás, évről évre, szilveszter este előkerülnek a petárdák, a tűzijátékok és egyéb pirotechnikai eszközök. A hatályos jogszabályok azonban rendelkeznek arról, hogy mit lehet használni és mit nem. A biztonság viszont mindennél fontosabb, ezért érdemes tudnunk, melyek a legálisan birtokolható játékszerek és hogyan használhatjuk őket.

1. és 2. kategória

A 2011-es kormányrendelet lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú (nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszint), emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt 1. pirotechnikai osztályba, illetve az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek szabad forgalmazását és felhasználását. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, pl.: „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni – olvasható a police.hu oldalán.

Kik vásárolhatnak tűzijátékot?

Tűzijátékot 14 éves kortól használhatnak a fiatalok, ezek közül viszont csak az 1. pirotechnikai osztályba tartózó, szinte veszélytelen eszközöket gyújthatják meg engedély nélkül. 16 éves kortól 2. osztályt egész évben, 18. életévüket betöltöttek pedig a harmadik osztályú terméket használhatják és vásárolhatják meg.

Mettől meddig lehet durrogtani?

Engedély nélkül december 28-31 között, de csak előírás szerinti használatra december 31.18:00 órától és január 1. 06:00 között.

Csak engedéllyel rendelkező üzletből lehet a jogszabály alapján vásárolni, ahol szakértőktől kaphatunk ellenőrzött termékeket. Nem érdemes az ilyenkor tucatjával seftelő utcai árusokkal boltolni, mivel a kínálat finoman szólva sem megbízható. Tipikusan hiányzik ezekről a magyar leírás, a használatuk pedig balesetveszélyes. A fel nem használt játékokat január 5-ig díjmentesen visszaveszik a forgalmazók.

Mi a helyzet a petárdával?

A petárda is a pirotechnikai eszköz közé sorolható. Jellemző effektusa a robbanás nagy hang kíséretével. (A petárdákat egyébként hanghatásuk alapján több csoportba sorolják. Van 60 decibeles, 80 decibeles és az akár süketség okozására is alkalmas 120 decibeles petárda.)

A környező országokban egész évben legális mindenféle tűzijáték. Magyarországon a használata és megvásárlása is tilos. Akár 150 ezer forintra is büntethetik azt, aki ellen szabálysértési eljárást indít a rendőrség. Nem csak ők, de a polgárőrség és a katasztrófavédelem is szabhat ki ilyen esetben bírságot.A legfontosabb azonban minden pirotechnikai eszköz használata során, hogy figyeljen oda saját és környezete biztonságára! Kézben, szájban, egyéb testrészen ne robbantson, bármekkora bátorságpróbának is tűnik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?