Közzétette - Kategória - Gazdaság, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nyomkövető lesz minden egyes doboz cigin és csomag dohányon

Illusztráció Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Illusztráció Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Valós időben lehet majd tudni, pontosan mikor, hol, mi történik a dohánytermékekkel.Dohánytermék-azonosító informatikai rendszert rendelt a trafikokért felelős állami cég, a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Zrt. – szúrta ki a HVG az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményt.

A rendszer neve egész pontosan „dohánytermék azonosító kibocsátó rendszer” lesz, vagyis DAKIR. A megrendelés a rendszer lefejlesztésén túl ötévi üzemeltetésre és karbantartásra szól, minderre a cég 4 milliárd forintot szán – írják.

A DAKIR-ban – egyedi azonosító alapján – valós időben lehet majd követni minden egyes dohányterméket (legyen az cigaretta vagy tasakos vágott dohány), a gyártástól vagy a behozataltól a raktározáson keresztül a trafikba érkezésig.

A dohánytermékek nyomkövetésér uniós jogszabály kötelezi a tagállamokat. A nyomkövetésnek cigaretta és cigarettadohány esetén 2019. május 20-ától, az egyéb dohánytermékek esetén pedig 2024. május 20-ától kell működnie.

Magyarországon a DAKIR-t a tervek szerint már 2019-ben elindítják, 31 nappal azután, hogy szerződést kötöttek a tender nyertesével.

A Nemzeti dohánykereskedő azt közölte ez MTI-vel, hogy a rendszer határidőben történő bevezetése érdekében Magyarország az elsők között csatlakozott azokhoz  tagállamokhoz, amelyek közbeszerzés útján kívánják végrehajtani az EU előírásait – közölte a zrt.

Az uniós irányelv értelmében cigaretta és cigarettadohány esetén 2019. május 20-ától, az egyéb dohánytermékeknél pedig 2024. május 20-ától kell alkalmazni a dohánytermékek nyomon követésére és biztonsági elemeire vonatkozó uniós szabályozást.

kisalfold.hu

Vélemény, hozzászólás?