Közzétette - Kategória - BeregiHirek.hu, Nyíregyháza, Nyírség hírei, Nyírségi sziréna, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái

Nyíregyházi sikerek nemzetközi mentőkutyás versenyen


Nyíregyházi sikerek nemzetközi mentőkutyás versenyen
Nyíregyháza – Október 16-18 között rendezték Jászberényben a XI. „Berényi” IRO (Internationale Rettungshunde Organisaton – Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet) Mentőkutya Vizsgát és Versenyt. A nemzetközi mentőkutyás szervezet vizsgaszabályzata szerint szervezett megmérettetésen a magyar mentőkutyások mellett többek között cseh, osztrák, szlovák és finn versenyzők is számot adhattak szakmai tudásukról. A részt vevők három kategóriában, rom-, területkutatásban és nyomkövetésben, három szinten, alkalmas, alap és emelt szinten csaptak össze ezen a hétvégén.Az észak keleti régiót a nyíregyházi Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület (KMSME) képviselte, és mindhárom induló kutya sikeresen, sőt szép eredményekkel zárta a vizsgaprogramot. Bajnay Eszter és kutyája Nico a három éves németjuhász emelt szintű területkutatásban második helyet ért el, amellyel a mentőkutyás világbajnokság kvalifikációs szintjét is elérte. Simon Emese és kutyája Csí az öt éves mudi alapszintű területkutatásban második helyen végzett, Vincellér Tibor pedig három éves Nápolyi nevű labradorjával romok között rekedt személyek felkutatásában tette le a legmagasabb szintű vizsgát. A versenybírák Csehországból és Szlovéniából érkeztek, biztosítva a nemzetközi szervezet szabályrendszere szerinti pontozást és minősítést. A KMSME csapata idei kiemelkedő eredményét rendkívül erős mezőnyben hozta, hatvanhat mentőkutyás páros mérkőzött meg a három nap alatt ráadásul a kutyát és embert próbáló feladatok mellett az időjárás, a sokszor zuhogó eső és nagy szél nagymértékben nehezítette a kutyák és vezetőik dolgát. A romkutatásban, területen eltűnt személy keresésében és nyomkövetésben versenyző párosok ezen a hétvégén nem csak pillanatnyi felkészültségüket bizonyították, de azt is, hogy alkalmasak lesznek e majd éles bevetéseken megbízható munkára. A versenyen az összesen induló 66 párosból végül 43 tett sikeres vizsgát. A nyíregyházi csapat teljesítménye mind a hazai mind a nemzetközi mezőnyben kiemelkedő, minden helyzetben és feladatban remekül helyt álltak a kutyás egységek.

Ezzel az eredménnyel, amely hosszú hónapok, évek felkészülésének, kiképzési programjának az eredménye, a mentőcsapat tovább erősítette mentőkutyás keresési potenciálját, így a környéken, számos helyen bevethető, jól képzett mentőkutyás egység áll készen segíteni ott ahol baj van.

– Vincellér Tibor –

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük