Neves szakmai elismerésben részesült egy Kisvárdán tevékenykedő orvos

astellas-díj

Illusztráció

Dr. Bíró Marianna, a Jósa András Oktatókórház főorvosa kapta idén a 2015-ös évre vonatkozóan az Astellas-díj, Év orvosa kitüntetést. A neves szakmai elismerés célja, hogy az orvosok és az orvosi hivatás megbecsülése a társadalom minden rétegében erősödjön.

„Jól képzett, kompetens szakember, rendkívüli empátiás készséggel, nyitottsággal és olyan erővel, amely nagyszerű vezetővé, szakemberré, orvossá teszi őt” – így jellemezték dr. Bíró Mariannát, a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályának szakorvosát munkatársai abban az ajánlólevélben, amelyben felterjesztették az Astellas-díjra, az Év orvosa 2015-ös pályázatára.

A neves szakmai elismerést kilenc évvel ezelőtt az Astellas Pharma hívta életre, melyhez később a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Kórházszövetség és a hazai orvosképző egyetemek is csatlakoztak. A pályázat célja, hogy az orvosok és az orvosi hivatás megbecsülése a társadalom minden rétegében erősödjön.A kitüntetést csak ritkán kapják meg vidéki szakemberek, így a megyeszékhely mellett Kisvárdán is tevékenykedő orvos díjazása külön öröm.

Dr. Bíró Marianna nemcsak a Jósa András Oktatókórházban végez gyógyítómunkát, idén a kisvárdai kórház gyermekrehabilitációs szakrendelésének vezetőjévé nevezték ki. Ezzel párhuzamosan Nyíregyházán is ugyanezt a posztot töltötte be. Gyermekrehabilitációs szakorvosként az értelmileg és mozgásukban akadályozott gyermekek kezelése mellett intenzíven részt vesz a gerincbeteg, scoliosisban érintett gyermekek kezelésében és ellátásában. Egyik alapítója, megálmodója és létrehozója a Csigaház Korai Fejlesztő Központ és Pedagógiai Szakszolgálatnak, amely 2015. szeptember elsejétől működik és fogadja a gyermekeket. A működéséhez állami támogatásban részesülő Csigaház Korai Fejlesztő Központban 0–5 éves korú gyerekek juthatnak ingyen ellátáshoz. A bekerülésnek törvényileg meghatározott útja van. Több mint egy tucatnyi szakember dolgozik a különböző fejlesztendő területeken. A jelenleg alkalmazott eljárások: gyógytorna, konduktív, gyógypedagógiai fejlesztés, logopédia, Dévény-féle speciális terápia, pszichológia.

Piszár Tünde

 

 

Vélemény, hozzászólás?