Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nem vagyunk egyedül? A miénkhez nagyon hasonló, több-bolygós rendszerre bukkantak


A Massachusetts Institute of Technology (MIT) csillagászcsoportja felfedezte a miénkhez egyik legközelebbi több-bolygós rendszert. Két szuperföld kering a HD 260655 hűvös M-törpe csillag körül, és az egész rendszer 10 parszeknyire, azaz körülbelül 33 fényévnyire található tőle – írja a life.hu.

Fotó: Lev Savitskiy / Getty Images Hungary

Az első bolygó, a HD 260655 b, 2,8 naponta kerüli meg a csillagot. Körülbelül 1,2-szer akkora, mint a Föld, és kétszer akkora tömegű. A HD 260655 c messzebb van. 5,7 nap alatt kerüli meg a csillagot, 1,5-szer nagyobb, mint a Föld, tömege pedig háromszor nagyobb. A felfedezést az Amerikai Csillagászati Társaság 240. ülésén mutatták be.

Szenzációs felfedezés

Annak ellenére, hogy a törpecsillag jóval hűvösebb, mint a mi Napunk, a bolygók még mindig túl közel vannak hozzá, ezért olyan melegek, hogy kívül esnek a “lakható övön”. A beljebb eső bolygó hőmérséklete a becslések szerint 437°C, míg a külső bolygó 287°C körüli.

„Ez a tartomány a lakható zónán kívül van, túl meleg ahhoz, hogy folyékony víz létezzen a felszínen” – mondta közleményében Michelle Kunimoto, a MIT Kavli Asztrofizikai és Űrkutatási Intézetének posztdoktorija, a felfedezés egyik vezető tudósa.

Bár a bolygók nem lakhatók, de hozzánk való viszonylagos közelségük és csillagaik fényessége lehetővé teszi a csillagászok számára, hogy részletesen tanulmányozzák őket, és talán még az esetleges légkörök tulajdonságait is megfigyeljék.

– A rendszer mindkét bolygója a legjobb célpontok közé tartozik a légköri kutatásokhoz csillaguk fényessége miatt – magyarázta Kunimoto. – Vajon van-e illékony anyagokban gazdag légkör a bolygók körül? És vajon vannak-e jelei víz- vagy szénalapú fajoknak? Ezek a bolygók fantasztikus tesztalanyok ezekhez a felfedezésekhez.

– L ehet, hogy több bolygó is van a rendszerben – tette hozzá Avi Shporer társszerző. – Sok többbolygós rendszer öt vagy hat bolygónak ad otthont, különösen az olyan kis csillagok körül, mint ez. Remélhetőleg találunk még többet, és lehet, hogy az egyik a lakható övezetben lesz. Ez az optimista gondolkodás.

life.hu