Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nem lett volna szabad felírni: ijesztően sokan halhattak meg a koronavírus alatt, mert ezt a gyógyszert szedték


Egy közelmúltban elvégzett francia kutatás derítette ki, hogy a pandémia alatt rengeteg betegnél felírtak egy malária elleni gyógykészítményt, pedig nem is létezett olyan bizonyíték, mely igazolta volna annak klinikai előnyeit.

Fotó: 123rf

A szóban forgó kutatás szerint a koronavírus-járvány időszakában csaknem 17 ezer beteg halhatott meg a hidroxiklorokin nevű gyógyszer szedése miatt – írja a Portfolio.hu. A malária elleni gyógykészítményt annak ellenére írták fel rengeteg páciensnek, hogy nem is létezett olyan bizonyíték, mely igazolta volna annak klinikai előnyeit – számoltak be róla a tudósok a Biomedicine & Pharmacotherapy-ban közölt tanulmányukban. Becsléseik szerint mintegy 16 990 koronavírusban szenvedő ember halhatott meg a gyógyszer szedése miatt.

A szám egyébként a Nature című tudományos folyóirat 3 éve megjelent tanulmányán alapszik, mely a halálozási arány 11 százalékos növekedéséről számolt be a páciensek körében a malária elleni gyógykészítmény szedését követően.

Ez a kiemelkedő arány a potenciális mellékhatásoknak (pl. szívritmuszavarok) tudható be, továbbá annak, hogy a gyógyszer miatt a betegek elestek a hatékonyabb kezelés lehetőségétől.

A kutatók szerint hat országban – Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Államokban – történtek tömeges halálozások a hidroxiklorokin miatt.

A szakemberek szerint a valós szám még 17 ezernél is magasabb lehet, hiszen a tanulmány csupán az említett 6 országot ölelte fel 2020 márciusa és júliusa között, amikor a gyógyszert széles körben alkalmazták a vizsgált országokban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük